Hoppa till huvudinnehåll

Seger efter mardrömsstart för BK-46

Nicklas Laine bredsidar in bollen bakom KäPa målvakten medan tvåmålsskytten Casper Källberg ser leende på.....
Nicklas Laine bredsidar in bollen bakom KäPa målvakten medan tvåmålsskytten Casper Källberg ser leende på. Nicklas Laine bredsidar in bollen bakom KäPa målvakten medan tvåmålsskytten Casper Källberg ser leende på..... Bild: Yle / Patric Westerlund nicklas laine

Segertåget för BK-46 fortsatte i säsongens sista hemmamatch när Karislaget mötte Käpylän Pallo i division 2, södra zonen. Slutresultat blev 6-3 (4-2).

Matchen mot tabellfyran Käpa från Helsingfors innehöll betydligt mera substans och dramatik än söndagens sedvanliga tv-utbud. Vinsten BK-46 kom att ta kan också kallas sedvanlig, eftersom laget inte förlorat på elva raka matcher. Men vägen dit började som en mardröm.

Käpylän Pallo lyckades få en straffpark efter sitt första anfall. Matchklockan visade 4 spelade minuter. Målvakten Jonathan Jänttis nya frisyr minskade inte på luftmotståndet för Ilmari Ylönen placerade bollen utan större kraft, men säkert i vänstra krysset. 1-0 till bortalaget.

Endast 2 minuter senare, vid 6 spelade minuter, gav Tatu Penttinen efter stabilt förarbete ett inlägg från hörnet in mot mål. Markus Malinen kunde lägga in bollen säkert i mål. 2-0 till bortalaget efter 6 spelade minuter är varje tränares mardröm. Men Kalle Tallqvist höll lugnet och litade på sin trupp.

Vid 15 spelade minuter punkterades KäPa:s försvar då Daut Kuqi nickade in bollen efter ett inlägg från utkanten av straffområdet. Kuqi var förövrigt på spelhumör tills han byttes ut mot Durim Berisha vid 68:e minuten.

BK-46 hade efter det här chanser som slarvades bort på grund av offside. Stundvis studsade bollen framför motståndarlagets mål som en flipperkula, men den hittade aldrig fram. Som en spjutspets försökte Casper Källberg punktera försvarslinjen och sparka bollen i mål, men BK-46 fick vänta.

Spelplanens mest högljudda spelare under matchen var målvakten Jäntti. Med uppmaningar som ”varo selkää, no risk guys, älä riko” försökte han hålla lugnet i försvaret.

Ångvälten kör iväg

Vid 35:e minuten satte den rödvita ångvälten i en högre växel. Försvaret i KäPa föll som käglor när Casper Källberg öste på i straffområdet. Efter starkt förarbete passade Källberg bollen till Zakaria Kibona som satte nätmaskorna att dansa. Kibona såg otroligt nöjd ut efter insatsen, kanske för att han inte alla gånger lyckats övertyga sedan han kom till BK-46 i mitten av juli.

BK-46 tackar Pålkkasviinen.
BK-46 tackade Pålkkasviinen efter säsongens sista hemmamatch. BK-46 tackar Pålkkasviinen. Bild: Yle / Jonas Sundström pålkka sviinen

Efter 43:e minuten lyckades resliga Casper Källberg nicka bollen vidare till Nicholas Brain som kunde lägga bollen tryggt i mål efter att målvakten fällt sig vid straffområdets slut.

Före halvlekspausen tog KäPa:s spelare två gula kort. Det ena spelbrottet skedde innanför straffområdet och målkungen Casper Källberg sköt ett hårt skott ner i vänstra hörnet.

Vid halvleksbytet byttes försvararen Christoffer Malmberg mot Mergim Bushi, som har varit utlånad av BK-46 till Ekenäs Sport Club. Men nytt blod på planen hjälpte inte spelet.

Andra halvleken börjar tamt. Med fördelen 4-2 till BK-46 hade man ett tryggt försprång. Alysson Soares får en varning, KäPa gör ett par byten och tar också en varning och Jonathan Jäntti räddar ett par skott. Först vid 63 spelade minuter lyckas Källberg skjuta mål igen.

Vid 79:e minuten gör BK-46 ett byte. Vänsteryttern Nicholas Brain kommer ut från planen och in kommer Nicklas Laine som spelar sin andra match i division 2 den här säsongen.

Laine hinner inte vara länge på planen innan han får sin chans. Jonathan Jäntti kastar ett långt kast till Filipe Mello som ger bollen till Zakaria Kibona som för den tillbaka till Mello. Slutligen får Laine bollen och lägger den rullande in i högra hörnet. Pålkkasviinen jublar och Laine hoppar i famnen på en klubbkamrat.

Efter 86 spelade minuter har KäPa pressat BK-46 i några minuter och lyckas reducera till 6-3 efter ett snyggt mål av Francis Thibatsu.

Huvudspel ger huvudbry

Efter två mål i matchen mot Käpylän Pallo utökar Casper Källberg sitt målsaldo. Med 19 mål är han södra zonens målkung. I matchen hade han flera chanser, men det skulle vara fel att säga att två mål inte var tillräckligt. Ändå är Källberg inte helt nöjd med sin insats den här säsongen.

- Mitt mål var att göra flera mål än det här under säsongen. Jag har tränat hårt och vet att jag är i bra skick, säger Källberg som säger att han blivit hårdare den här säsongen och vinner flera dueller än tidigare.

Då det kommer till utvecklingsmöjligheter skrattar Källberg och säger att det finns hur mycket som helst att utvecklas i.

- Huvudspelet måste förbättras. Jag är oftast den längsta spelaren på planen, men har bara gjort två mål med huvudet den här säsongen.

Framtiden får visa

Källberg har ett två-årigt kontrakt med BK-46, men han vill inte avslöja något mera om nästa säsong. Han är lika förtegen då han får frågan om han är redo att byta tillbaka till den grönvita uniformen om EIF stiger till division 1.

- Vi får se vad som händer, ingen vet.

Läs också