Hoppa till huvudinnehåll

Sjätte raka guldet för HJK

HJK firar guld år 2014.
HJK mästare än en gång! HJK firar guld år 2014. Bild: Str / Lehtikuva mäsare

Helsingin Jalkapalloklubi säkrade sitt sjätte raka FM-guld på söndagen. Genom att besegra TPS med 4-1 på bortaplan samtidigt som SJK kryssade mot Honka i Esbo är Helsingforsklubben nu matematiskt klara mästare i fotbollsligan 2014.

HJK inledde säsongen svagt för att vara dem. Laget gick in i säsongen med Sixten Boström som tränare, men i slutet av april ersattes han av Mika Lehkosuo. Från den stunden har HJK varit Finlands bästa fotbollslag konsekvent och kan nu lyfta bucklan med fyra matcher kvar att spela.

I den avgörande matchen mötte Helsingforsklubbben tabelljumbon TPS på Kuppisstadion i Åbo. De tog ledningen genom Mika Väyrynen i den 27 minuten men i början av den andra halvleken kvitterade hemmalaget genom Joachim Osvold.

HJK såg ändå till att de skulle få fira sitt sjätte raka mästerskap redan i september och redde ut stormen. Tack vare två straffmål av Erfan Zeneli dödade de matchen och Robin Lod satte den sista spiken i kistan med sex minuter kvar att spela.

Den närmaste konkurrenten till förstaplatsen, SJK, spelade 1-1 mot Honka i Esbo och det räckte för att avståndet till HJK skulle bli ointagligt. Honkas mål gjordes på frispark av Antti Mäkijärvi medan Johannes Laaksonen nätade för Seinäjokiklubben på övertid.

Det är den tjugosjunde gången HJK får fira ett finskt mästerskap.

Det ser väldigt mörkt ut för TPS i bottenstriden då de har fem poäng upp till Honka med tre matcher kvar att spela.

Resultat fotbollsligan 28.9:

Jaro 0 - 4 FC Lahti
IFK Mariehamn 3 - 1 KuPS
TPS 1 - 4 HJK
VPS 1 - 0 FC Inter
Honka 1 - 1 SJK
RoPS 0 - 0 MyPa

Finska mästare på 2000-talet

2000: Haka
2001: TamU
2002: HJK
2003: HJK
2004: Haka
2005: MyPa
2006: Tampere United
2007: Tampere United
2008: Inter
2009: HJK
2010: HJK
2011: HJK
2012: HJK
2013: HJK
2014: HJK

Läs också

Nyligen publicerat - Sport