Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler kvinnor har problem med hjärtat

Hanna Järvinen, hjärta, Hansatorget
Hanna Järvinen informerade om hjärtat på Hansatorget under måndagen. Hanna Järvinen, hjärta, Hansatorget Bild: Yle / Marie Söderman hanna järvinen informerade om hjärtat på hansatorget

Under de senaste 40 åren har antalet dödsfall som beror på hjärt- och kärlsjukdomar minskat kraftigt - hela 80 procent. Men ser man på läget enbart ur kvinnors perspektiv är situationen inte lika bra. I dag har allt fler kvinnor problem med hjärtat.

- Tidigare var hjärtproblem typiska för män men snart är kvinnorna i kapp tyvärr, säger läkare Hanna Järvinen som är ordförande för Egentliga Finlands hjärtförening.

Läsk, apelsinjuice
Läsk och apelsinjuice är riktiga energibomber som hjärtat inte mår bra av. Läsk, apelsinjuice Bild: Yle / Marie Söderman läsk och apelsinjuice är riktiga energibomber som hjärtat inte mår bra av.

En livsstil med för lite motion, övervikt och rökning och eventuellt också användning av p-piller belastar kvinnors hjärtan allt mer.

Men det går att hjälpa hjärtat på flera olika sätt. Rätt kost, tillräcklig motion och ett tillfredsställande socialt liv påverkar hjärtat positivt.

- För mycket salt ger ofta problem med blodtrycket och man ska undvika för mycket socker. När det kommer till fett ska man se till att få i sig rätt sorts fetter som till exempel finns i fisk, säger Järvinen.

Hjärtproblem vanligare än cancer

Var femte finländare, eller 20 procent, dör i sviterna av hjärt- och kärlsjukdomar.

I 18 procent av dödsfallen är orsaken cancer.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland