Hoppa till huvudinnehåll

Ashraf Ghani svor presidenteden i Afghanistan

Afghanistans president Ashraf Ghani.
Ashraf Ghani. Afghanistans president Ashraf Ghani. Bild: EPA/JAWAD JALALI ghani

Afghanistans nye president Ashraf Ghani svor på måndagen presidenteden vid en högtidlig ceremoni i huvudstaden Kabul. Ceremonin kommer efter en sex månader lång och bitter konflikt om valresultatet och påståenden om omfattande valfusk.

För en dryg vecka sen skrev Ghani och hans främste rival Abdullah Abdullah under ett avtal om maktdelning, efter hårda påtryckningar från USA. Enligt avtalet får Abdullah ett politiskt uppdrag som motsvarar en premiärministers.

I rädsla för oroligheter så har det officiella resultatet av presidentvalet i Afghanistan inte offentliggjorts, inte heller rapporten om valfusket.

En av Ghanis första uppgifter som president blir att skriva under ett omtvistat säkerhetsavtal med USA. Avtalet gör det möjligt för USA att ha uppskattningsvis 8000 - 14 000 amerikanska soldater kvar i landet som "rådgivare och utbildare" efter att Nato officiellt drar sig ur landet vid årsskiftet.

Abdullahs företrädare Hamid Karzai vägrade att underteckna säkerhetsavtalet med USA.

Läs också