Hoppa till huvudinnehåll

De ska leda Melodifestivalen

Sanna Nielsen och  Robin Paulsson är programledare för Melodifestivalen 2014
Sanna Nielsen och Robin Paulsson. Sanna Nielsen och Robin Paulsson är programledare för Melodifestivalen 2014 Bild: Jan Danielsson / SVT nya programledare för melodifestivalen 2014

Det är nu klart vem som ska leda svenska Melodifestivalen nästa år. Det blir artisten Sanna Nielsen och ståupparen och programledaren Robin Paulsson.

Det blir en programledarduo som verkligen kompletterar varandra. Sanna Nielsen är närapå ”mello”-expert efter att ha deltagit i Melodifestivalen sju gånger. I år vann hon till slut med låten ”Undo”. Samtidigt har drömmen om att en dag få leda programmet vuxit fram, säger Nielsen till SVT.

Robin Paulsson har å sin sida stenkoll på programledarrollen efter att ha lett en rad humorprogram i både radio och tv. För tillfället drar han den egna humortalkshowen Robins på SVT. Han är också ett känt ansikte på den svenska ståupp-scenen. Paulsson har länge varit aktuell för programledarrollen, men det är först nu hans tidtabell möjliggör det.

Till SVT säger Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman att man letade efter ett par som skulle kunna jobba bra ihop, luta sig mot varandra och komplettera varandra.

Manusinnehållet ses över

I år fick Melodifestivalen ta emot stora mängder kritik, både mot innehållet och mot de två programledarna Anders Jansson och Nour El Refai. Tittarna klagade bland annat på att innehållet bestod av för mycket humor och ironi. I år vill man därför satsa på ett nytt manus-tänk.

Förändringar i programupplägget

Nästa år tävlar sju bidrag i varje deltävling, istället för tidigare åtta. I finalen utökas istället låtarna från tio till tolv.

– Det är ett sätt att skapa mer luft i programmet, ett sätt att öppna upp för att skapa mer livekänsla och att ge varje låt och artist ett större utrymme, säger Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen 2015.

Melodifestivalen 2013.
Bild från Melodifestivalen 2013. Melodifestivalen 2013. Bild: Yle / Hanna Othman friends arena

Också Andra chansen ändrar upplägg och de låtar som kommit på tredje och fjärde plats i deltävlingarna tävlar i fyra dueller. Vinnaren av varje duell går till final.

Melodifestivalen tar också i användning ett tak på 20 röster per telefon och bidrag. Det innebär att du kan ringa och sms:a max 20 gånger på varje låt men att du kan rösta på så många låtar som du vill i varje program.

Den första deltävlingen sparkar igång den 7 februari, och final blir det den 14 mars. Nästa år besöker tävlingen Göteborg, Malmö, Östersund, Örebro, Helsingborg och Stockholm. De nya städerna som Melodifestivalen besöker är Östersund och Helsingborg.

Sanna till Finland

Den här veckan gör Sanna Nielsen en miniturné i Finland med konsert i Borgå den 2 oktober, på Kimito den 3 oktober och i Vasa den 4 oktober.

Mer om den nya programledarduon:

Här uppträder Sanna Nielsen med låten ”Undo” i årets Eurovisionsfinal i Köpenhamn:

Och här underhåller Robin Paulsson i humorprogrammet Stockholm Live:

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje