Hoppa till huvudinnehåll

Enbär

Gröna och blå enbär
Gröna och blå enbär Gröna och blå enbär Bild: YLE/Strömsö blå enbär

Enen är en buske ska man vara artig mot, förr lyfte man till och med på mössan när man passerade en enbuske. Och anledningen till det är enkel: Enen var starkt förknippad med trolldom.

Enbär i röd påse mot olycka
Enbär i röd påse mot olycka Enbär i röd påse mot olycka Bild: YLE/Strömsö blå enbär

I folktron fanns det många illvilliga väsen man måste skydda sig mot – oknytt, älvor, skogsrån och häxor. Många använde enbär och enris som skyddsamuletter, helst inknutna i en bit rött tyg, eftersom rött ansågs vara beskyddarfärgen. Bland mattväverskor var det en oskriven lag att alltid väva in lite rött i en matta som beskydd.
Man trodde också att skatter kunde ligga begravda under enbuskar, ibland syntes ett gylleneskimmer under enar. Här under bodde nämligen småfolket och fina dagar tog de upp allt sitt guld för att vädra det i solen.

Enbär är en av de mest använda örtmedicinerna här i norr. Men den är också en av de mest potenta läkeväxterna, så man ska vara försiktig med hur man använder den.

Det tar tre år för ett enbär att mogna. Första året är det en blomma, andra året är det ett grönt bär och tredje året får bäret en hinna av harts och blir vackert mörkblått. Då smakar det väldigt sött och aromatiskt och är gott som krydda. Men om man ska använda bären till hälsovård ska man ta de gröna bären eftersom de innehåller mest eterisk olja. De går bra att plocka när som helst på året, till och med mitt i vintern.

Enbär är starkt urindrivande och hjälper mot urinvägsinfektioner och plötsliga svullnader i leder. Sådana svullnader beror oftast på att det har fastnat urinsyrekristaller i leden, och då kommer inte blodet fram och så svullnar leden och det gör ont. Om man dricker enbärste då får kroppen hjälp att spola bort urinsyran och så går svullnaden ner. Men eftersom enbär är så starka ska man inte dricka mer än en kopp te om dagen i en vecka, och absolut inte om man är gravid eller har problem med njurarna.

Enbärste har en frisk smak och doft av kåda och skog, och går också att använda till hostmedicin. Den dämpar hostreflexen och är särskilt bra att ta på kvällen före sänggåendet. Under dagen är det bättre att dricka te på till exempel hästhov, rödklöver eller lindblommor som är slemlösande. Men enbärsmedicinen är god – söt och kådig och frisk i smaken.

Enbärste
1. Ta 1 tesked enbär till 1 kopp vatten.
2. Låt småkoka under lock i 5 minuter.
3. Sila och drick varmt.

Hostmedicin med enbär
1. Ta en matsked gröna, torkade enbär till en havliter vatten.
2. Låt småkoka under lock i fem minuter. Sila.
3. Låt teet svalna till 45°.
4. Rör i 150 gram honung och häll upp i mörk glasflaska.
5. Ta en matsked mot hosta vid behov. Särskilt bra före sänggående.
6. Håller några månader i kylen.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.