Hoppa till huvudinnehåll

Geolog: Talvivaara ingen enorm miljökatastrof

Många i Utsjoki som är oroliga för en möjlig diamantgruva lyfter fram Talvivaara som skräckexempel. Men geolog Olav Eklund anser att reaktionerna efter Talvivaara är överdrivna och ser ingen orsak till oro.

- Talvivaara var inte en så hemsk naturkatastrof som många tror. Om man jämför med cellulosaindustrin för ett par år sedan eller det utsläpp som Larsmo sjön tar emot. Larsmo sjön tar varje år emot tio gånger mera tungmetaller än Talvivaara släppte ut. Där har vi en utsläppskatastrof att tala om, säger Olav Eklund professor i Geologi vid Åbo Akademi.

Enligt Olav Eklund är det ingen idé att jämföra Talvivaara med en möjlig diamantgruva i Utsjoki.

- Det är som att jämföra äpple och apelsin. Det är fullständigt olika bergarter och fullständigt olika processer. Det som hände i Talvivaara kommer aldrig att kunna ske i Utsjoki. I Utsjoki vill man ha fram ett mineral. Bergarter består av mineral. Och i detta fall så är det mineralet diamant. Den färdiga produkten finns redan där, det behövs inga kemikaliska processer för att få fram det.

Läs mer om jakten på diamanter: Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter och "Gruvindustrin en form av kolonialism"

Se Spotlight: Lapplands diamanter tisdag 30.9 kl.20.00

Läs också: Omfattande saneringsprogram föreslås för Talvivaara

Läs också