Hoppa till huvudinnehåll

Kultur för smala och tjocka

Roskilde festival
Mera kultur för folket Roskilde festival Bild: Thomas Kjær roskilde festival

Kultur hör till våra grundbehov. Jojo, riktigt sant. Snäppet efter bröd och kärlek. Så när kulturprogrammen i Radio Vega flyttade från kväll till eftermiddag var det många kulturhedonister som grät högljutt. ”Ingen har tid att lyssna koncentrerat klockan två på vardagseftermiddagarna”.

Nu gör Kulturen comeback på kulturella tider med tre nya program i Vega. Eller, nåja, ett av dem sänder vi redan, Filmmagasinet, varje fredag kl. 16:15, med veckans filmpremiärer, film- och tv-nyheter och aktuella gäster.

Från den 22 oktober sänder vi ett nytt kulturmagasin, med det fyndiga namnet Kulturmagasinet, varje onsdag klockan 20:30. Där gör vi ett svep över kulturveckan med recensioner, reportage och gäster.

På söndagar förgyller vi de läskunnigas helgdag. Yle saknar ett veckomagasin för litteraturälskare. Nu kan vi erbjuda ett, med start 26 oktober klockan 16:20. Gissa vad det heter? Mycket riktigt – Bokmagasinet (varför krångla till saker med dunkla namn?). Där tar vi upp såväl aktuell som inaktuell litteratur från världens alla hörn.

Kultur också i Radiohuset

Eftermiddagarna på Vega blir ingalunda heller kulturfria. Nästa vecka förlängs Radiohuset med en timme och börjar sända redan klockan 14.03. Kulturgruppen samarbetar med Radiohuset för att ge folket dess dagliga kulturdos. Vi ser kulturen som en given del av samhällsdiskussionen och upplever också att det är vår heliga plikt att såväl rekommendera som varna för kultur, det vill säga ge tips om vad som är värt att se och läsa - och vad man skippa, för att spara tid, pengar och nerver.

Kombinerat med Dokumenterat och vårt utbud på Kultur och nöje och Yle Fem tycker jag att vi ger ett ganska snofsigt paket till såväl måttligt som omåttligt kulturhungriga mänskor.

Kulturmagasinet onsdagar kl. 20:30, Filmmagasinet fredagar kl. 16:15, Bokmagasinet kl. 16:20

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje