Hoppa till huvudinnehåll

På cirkusen lär eleverna känna varandra

Skolveckan började med cirkus för eleverna i Smedsby i Korsholm när Cirkuskalaset kom till byn. Cirkuskalaset har turnerat i Svenskfinland sen 2012 och nytt för i år att kalaset nu är en del av projektet Ung på svenska.

Elever vid Cirkuskalaset
Anton Lindholm, Kevin West och Emma Hermansson. Elever vid Cirkuskalaset Bild: Yle/Amanda Bieber kevin west

Tanken är att de svensk- och finskspråkiga eleverna ska träffas göra kultur på svenska, man hoppas att de finskspråkiga eleverna ska få en positiv bild av svenska och de svenskspråkiga eleverna ska stärkas i sin språkliga identitet.

Lotta Wikström, finskalärare
Lotta Vikström Lotta Wikström, finskalärare Bild: Yle/Amanda Bieber lotta wikström

- Vi har tagits emot som solens uppgång. Barnen tycker det är jätteroligt med cirkus. En av de roligaste sakerna med vår turné är alla glada miner som möter oss, säger cirkusdirektören Trygve Cederberg.

Under åren har ungefär 9 000 barn fått se cirkusföreställningarna en del av dem har också själva fått pröva på cirkuskonster. För sjätteklassisterna i Smedsby-Böle skola blir det tredje gången de ser Cirkuskalasets föreställning.

- Då jag har varit förut har det varit jätteroligt att se de duktiga artisterna, säger Anton Lindholm.

- Jag tror jag vill pröva på att cykla enhjuling, säger Emma Hermansson.

Cirkuskalaset är startskottet för Smedsby-Böle skolas och Keskuskoulus eget samarbete för att eleverna ska lära sig varandras språk.

- Vi har talat om att eleverna till exempel skulle byta skola under musiklektionerna, bildkonst eller gymnastik, säger finskläraren Lotta Vikström.

Smedsly-Böle skola och Keskuskoulu ligger nära varandra vid sportplanen i Smedsby, men eleverna har bara kontakt på fritiden.

- Att prata är det bästa sättet att lära sig finska, säger Vikström.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten