Hoppa till huvudinnehåll

Poets of the fall gillar kontraster

Marko Saaresto och Olli Tukiainen från Poets of the Fall
Marko Saaresto och Olli Tukiainen från Poets of the Fall saknar turnébussen. Marko Saaresto och Olli Tukiainen från Poets of the Fall Bild: YLE / Jenna Vierinen poets of the fall

Poets of the fall släpper ett nytt album och åker ut på sin längsta turné hittills. Vi tog oss ett snack med sångaren Marko Saaresto och gitarristen Olli Tukiainen. Vad tror ni de gillar bäst med att vara ute på turné? (Tips, det är inte musiken.)

Under den gångna sommaren har bandet haft det lugnt och skönt med få spelningar. Istället har de grillat, badat bastu och renoverat. Men snart är det slut på slappandet, för senare i höst börjar deras hittills längsta turné.

- Man vet aldrig i förväg vilken spelning som blir bäst, men vi ser verkligen fram emot London. Vi ska spela där för första gången och det är slutsålt. Det känns lite nervöst, vi har prestationsångest, säger Olli Tukiainen.

Poets of the falls nya album heter Jealous Gods, och musiken är som alltid lite melankolisk. Melankolin syns ändå inte på skivomslaget, som är färgglatt och pryds av bland annat palmer och en blixt.

- Vi ville ha fram kontrasten där. Det är en sorts ironi, med allt som händer i livet. När saker kommer som en blixt från en klar himmel, det är lite svart humor. Och så ville jag verkligen ha med färgen turkos, säger Marko Saaresto.

- Vi andra tyckte det var helt perfekt genast vi såg det. Det är annorlunda, och idén kommer fram, det där med två sidor. Yin och yang, säger Olli.

Marko och Olli vill verkligen betona att det finns två sidor av allt. Fast det ibland går jättebra så vet man att det kommer något annat också, och tvärtom. I melankolin finns också positivitet.Det finns också två sidor av turnélivet. När bandet är ute på turné kan det kännas jobbigt, men när de sitter hemma i soffan finns det flera saker de saknar.

- Jag tycker om när omgivningen förändras. Fastän det är tungt att åka till ett nytt ställe varje dag, så är det också väldigt häftigt att se alla nya platser. Om jag inte höll på med det här skulle jag vilja göra något där jag fick köra omkring mycket, som till exempel köra lastbil, säger Marko.

- Det jag saknar mest är mitt eget bås i turnébussen. Jag lägger mina egna grejer på ett speciellt sätt i det lilla området. Det är en speciell känsla att få göra det, säger Olli.

3.10 spelar Poets of the fall i Helsingfors och dagen efter i Uleåborg. Efter det bär det iväg utomlands. Vi får hoppas att Olli lyckas göra det riktigt mysigt i sitt bås även den här gången.