Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarnas tid som "grabbparti" är över

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini.
Timo Soinis parti fick 16,6 procent i den senaste mätningen Sannfinländarnas ordförande Timo Soini. Bild: Lehtikuva ordförande

Sannfinländarnas rykte som ett grabbparti håller på att smulas sönder. Från att ha understötts av 30 procent av männen efter förra riksdagsvalet ligger stödet nu på knappa 22 procent.

Efter förra riksdagsvalet uppgav 30 procent av männen att de röstat på Sannfinländarna. Ännu i juni gav mer än en fjärdedel av männen sitt stöd åt partiet. Men i Yles partimätning från september stannade partiets stöd bland männen på knappa 22 procent.

Av kvinnorna stöder fortfarande lite mer än tio procent Sannfinländarna.

SDP:s understöd fördelar sig i nuläget jämnt mellan kvinnor och män, det ligger på ungefär 15 procent. Ännu kring förra riksdagsvalet stödde var femte kvinna partiet.

Väljarstödet
Väljarstödet Bild: Yle Grafik väljarstödet

Centern, som tog hem förstaplatsen i den senaste mätningen, var populärast såväl bland männen som bland kvinnorna.

Medelinkomsttagarna sviker Samlingspartiet

Samlingspartiet backade mest bland kvinnor och bland de som tjänar mindre än 45 000 euro i året. I augusti sinade stödet främst bland låginkomsttagare och i september syntes en nedgång också bland medelinkomsttagarna.

Partiledaren Alexander Stubbs budskap ser ut att bita bäst på unga, höginkomsttagare och storstadsbor.

Centern förför företagarna

Företagarna är också en grupp som ser ut att överge Samlingspartiet. I partimätningen framstår Centern tydligt som företagarnas parti. Också Sannfinländarna har gått om Samlingspartiet inom denna kategori.

Speciellt i Västra Finlands län har Centern fått ökat stöd.

Den goda nyheten för SDP är att partiet har snott förstaplatsen av Samlingspartiet i Tammerfors. Dessutom har kampen om andraplatsen med De gröna i Helsingfors jämnat ut sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes