Hoppa till huvudinnehåll

Allrakäraste syster

Systrar som kramar om varann
Sofia och Heidi Finnilä är bästa vänner Systrar som kramar om varann Bild: Yle/Pia Abrahamsson heidi och sofia finnilä

Som syskon har man delat en liknande verklighet. Visserligen har man olika roller i syskonskaran och har kommit till i olika perioder i föräldrarnas liv och har kanske vuxit upp i olika omgivningar, men oftast behöver man inte börja en diskussion med långa förklaringar. Alltid är man inte nära, syskonrivaliteten kan hänga med långt upp i vuxen ålder, men oberoende av hur man känner är syskonen ändå syskon.

Bästa vänner

Heidi Finnilä är två år äldre än sin syster Sofia Finnilä och som barn var de jämt i luven på varandra. Heidi var mellansystern och Sofia den yngsta och ingendera ville ge efter. Men efter att Heidi flyttat hemifrån och systrarna inte mera delade rum så ändrades förhållandet och utvecklades så småningom till en djup vänskap. Båda är starka personer, vana att uppträda offentligt och har starka åsikter som de gärna för fram.

- Våra föräldrar lärde oss att tänka och stå på oss och de uppmuntrade oss att våga uppträda. Dessutom var de väldigt rättvisa så vi har aldrig behövt tvivla på att vi alla syskon är lika viktiga.


Heidi och Sofia delar sina värderingar och uppfattningar om livet och träffas så gott som dagligen. Glädje och sorg är gemensamma och under svåra perioder i livet har de stöttat varandra. Stora syster är också viktig och hela familjen håller i hop, men de två yngre systrarna har etablerat ett väldigt nära förhållande.

- Under våra meditativa, nej skvallriga och terapeutiska promenader Drumsö runt så delar vi högt och lågt och slänger alla skitkänslor i havet, konstaterar systrarna.

Berättelsen som namnet kommer ifrån

Astrid Lindgren skrev också om systerskap om än ett låtsas sådant i berättelsen Allrakäraste syster. Så här beskriver Wikipedia intrigen.:
"Pappa tycker bäst om mamma och mamma tycker mest om lillebror, men sjuåriga Barbros hemliga tvillingsyster Ylva-li tycker bara om Barbro som hon kallar Allrakäraste Syster. Ylva-li är drottning i gyllene salen. Dit kommer man om man kryper ner genom hålet under rosenbusken, Salikon. Där leker de med sina hundar Ruff och Duff, matar sina små vita kaniner och rider på sina hästar Guldfot och Silverfot. De rider genom Stora Hemska Skogen där De Elaka bor, till De Snälla som bjuder på kakor och karameller från den stora spisen mitt ute på ängen. De rider vidare till Den Vackraste Dalen i Världen, där blommorna sjunger och träden spelar. När de står på bron som leder över den lilla bäcken tystnar allt och Ylva-li berättar det där hemska för sin Allrakäraste Syster. Att när Salikons rosor en dag vissnar betyder det att Ylva-li inte längre finns. Men allrakäraste syster vill inte lyssna, hon slänger sig upp på Silverfot och rider allt vad hon kan tillbaka till Gyllene salen och kryper upp ur hålet. Väl uppe igen blev mamma helt överlycklig att hon var hemma igen, de hade varit så oroliga för hon hade varit borta hela dagen. Dagen efter är det Barbros födelsedag och en liten hundvalp och föräldrarnas födelsedagssång väcker Barbro. Hundvalpen får namnet Ruff. När Barbro går ut i trädgården med Ruff ser hon att Salikons rosor vissnat och hålet i marken är borta!"

Läs den gärna eller se filmen - sorglig men vacker och klok, tycker Pia

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP