Hoppa till huvudinnehåll

Facebookskryt

Annika Löfgren tittar på datorskärmen
Annika Löfgren tittar på datorskärmen Bild: Yle sociala medier

Under den senaste månaden har min Facebookfeed fyllts av svampar, skogsutfärder, korgar sprängfyllda av gula kantareller, gummistövlar och röda kinder. Någon har torkat sin svamp, en annan har stekt dem omgående. Vissa kommer med hela recept i sin lilla statusrad. Det är lite som att titta på Strömsö. Mysigt i soffan - men jag är glad att jag bara behöver titta.

Trots att jag själv är en usel svampplockare och hellre söndagsmyser i soffan än står på huk i skogen, så ser jag gärna på svampar och mänskor med svampar. Får jag prestationsångest, så kommer den nog annanstans ifrån än min Facebookfeed.

Skryt om barnen har jag ibland lite svårare med. Femåringen som bakat kladdkaka alldeles själv och läst ut barnavdelningen på bibban innan hon fyllt sju. Varför har vi ett så stort behov att berätta om hur lyckade våra barn är?

På vårvintern dyker ett annat slags skriverier upp i de sociala medierna: ”Kastade vinterpälsen i bara sex grader!” Idag doppade jag mig på sommarstugan, frös till is, men känns underbart skönt efteråt”. Är det att skryta med sin duktighet? Jag gjorde en kortdokumentär om fascinationen i att doppa sig så tidigt som möjligt – att kasta vinterpälsen. Den sänds onsdagen den 1 oktober i Radio Vega kl. 11:48 och 19:22 och finns på arenan.

På annonssajten Blocket i Sverige erbjöd sig brandmannen Andreas Tjärnberg ifjol att träna åt dig så att du kunde skryta om "din" prestation i sociala medier. För 250 kronor skulle Andreas träna, förse dig med fem bilder, en Facebook-vänlig text samt detaljer om tid, väder och vind. Han skulle logga in på din träningsapp och sprida resultatet. Han lovade skriva saker som "Skönt att komma iväg, trots att det regnar”.

Undrar om Andreas Tjänberg kastar vinterpälsen åt mig också? Tar bilder av bar hud, islossning, vasskanter och förser det hela med en lämpligt hurtig text?