Hoppa till huvudinnehåll

Flera knivhuggningar i Åbo

Måla, virka eller sticka kaktusar

Lees kaktusar av sten och garn
Lees kaktusar av sten och garn Lees kaktusar av sten och garn Bild: YLE/Strömsö lee esselström

Tre olika sätt att göra egna krukväxter som inte behöver vattnas. Passar utmärkt för den som reser ofta, har små barn eller kanske är allergisk mot grönväxter. Måla stenar som kaktusar kan man göra tillsammans med familjens minsta och virka bollar brukar vara nybörjarvirkarens område. Det roliga med att virka kaktusar är att de inte behöver vara perfekt runda utan kan anta vilken form som helst. Vill man kan man dessutom göra både blommor och nya utväxter. För den som föredrar att sticka visar Lee en stickad kaktus.

Måla kaktusar

Lees kaktusar av sten
Lees kaktusar av sten Lees kaktusar av sten Bild: YLE/Strömsö krukväxter

Du behöver:

någon form av kruka
sand
stenar i olika storlek
hobbyfärg som håller för olika material
penslar

Gör så här:

1. Sätt en tidning som underlag och måla först stenarna mörkgröna på ena sidan. Låt torka.
2. Vänd stenarna och måla andra sidan så att hela är grön. Låt torka
3. Måla prickar med gult eller gulgrön eller vit nyans och låt torka. Måla även prickar på den andra sidan. Låt torka.
4. Rada de målade stenarna tätt i krukan med sand, så som de naturligt växer

Virka kaktus

Lees virkade kaktus
Lees virkade kaktus Lees virkade kaktus Bild: YLE/Strömsö lee esselström

Du behöver:

grönt garn
virknål som passar till garnet.

Det går att använda vilken grovlek som helst på garnet, anpassa bara virknålen efter garnets tjocklek. Ju grövre garn desto färre maskor behöver virkas och resultat ses fortare. Du formar själv din kaktus genom att öka eller minska antalet fasta maskor per varv, eller välja att låta bli att öka mer då blir den lång och smal efter att du gjort din första rundning – toppen på kaktusen. Den virkade kaktusen börjas från toppen.

Gör så här:

1. Börja med 4 lm (luftmaskor) som du tar ihop till en ring. Har du ett grovt garn t ex med virknål 5 eller större så kan du bra börja med 6 luftmaskor.
2. Virka 6 fm (fasta maskor) runt ringen, avsluta varvet med en smygmaska.
3. Virka 1 lm (så börjas alltid följande varv). Virka sedan fm, minst en per föregående maska. Nu i början kan man öka genom att virka två fm i varannan maska på föregående varv. Avsluta varvet med en sm (smygmaska).
4. Virka 1 lm och fortsätt med fasta maskor varv efter varv till du får den höjd du vill ha på kaktusen. Vill du att den ska bli tjockare så gör du fler ökningar i varannan, var tredje eller fjärde/femte maska osv. för varje varv. Vill du att den ska bli lång och smal virkar du bara fm utan att göra ökningar när du virkat ökningsvarven till den storlek du tänkt dig. Avsluta alla varv med smygmaska och börja varje nytt varv med en luftmaska. Här i början ska det alltså bli som en skål, det är toppen på kaktusen. När du är nöjd med dess storlek så virkar du bara jämt antal fasta maskor tills den blir så lång som du vill ha den. Vill du ha en helt rund kaktus så virkar du bara ett varv utan ökning innan du börjar avmaska i samma takt som du ökade.

5. När du fått den storlek och form du vill ha är det dags att börja smalna av och då virkar du fortsättningsvis likadant med fasta maskor, men du kan hoppa över någon av maskorna i varvet under, alltså utan att virka en fm i den. I början gör du detta t ex var femte maska (beroende på storlek) och sen avmaskar du oftare. Fyll kaktusen med vadd innan du virkat ihop den helt och hållet.
6. Avsluta genom att klippa av tråden och dra den genom sista maskan. Fäst trådändan genom att sy in den i kaktusen.
7. Utväxter görs på samma sätt bara att du gör dem mindre. Sy sedan fast dem på valfritt ställe.
8. En blomma kan enkelt göras t ex genom att virka 4 lm, ta ihop till en ring. virka fem fm runt ringen, ta ihop med1 sm. Virka ’3 lm, dra garnet genom undre varvets fm, virka en fm*. Upprepa från * till* så att du får fem kronblad. Ta ihop med en sm och sy fast blomman på kaktusen.
9. Sätt kaktusen t ex i en kopp, kruka eller konservburk. Du kan fylla på med vad som helst undertill i krukan om kaktusen kommer för lågt ner. T ex små stenar eller lite trasor.

Sticka kaktus

Du behöver:

Lees stickade kaktus
Lees stickade kaktus Lees stickade kaktus Bild: YLE/Strömsö stickat

använd det garn du vill
stickor anpassade efter garnet
(Tunnare garn behöver förstås fler maskor för att uppnå samma storlek).

Lee använde:
100% ren ny ull 1 nystan a 50g
9 mm strumpstickor

Den stickade kaktusen börjas nerifrån och avmaskas i toppen.

Gör så här:

1. Sätt upp 24 maskor på en sticka (eftersom stickorna är så stora)
2. Fördela maskorna jämt på fyra stickor.
3. Sticka resårstickning med 1 rät 3 aviga så långt som du vill att kaktusen ska var hög. Lee gjorde 42 varv fram till hoptagningen. Då blir kaktusen ca 28cm hög och 9cm i diameter.
4. När du stickat så högt du vill tar du ihop enligt följande: sticka *1 rät, en avig, två aviga tillsammans* varvet ut. Följande varv: *1 rät, två aviga ihop* varvet ut. Fortsätt ta ihop genom att virka två maskor tillsammans. De sista maskorna kan man klippa av tråden och dra den igenom maskorna och fästa alltsammans samtidigt som man formar toppen som man vill ha den.
5. Fäst tråden.
6. Fyll kaktusen med vadd och sätt ner den i en kruka eller konservburk.

 • Världspremiär och zombieparty på Ritz i Vasa

  Tio filmer visas under helgen på filmfestivalen på Ritz.

  I Vasa startar på fredagen en alldeles ny filmfestival: Artists and Aliens Film Festival, som inkluderar filmer från hela världen och visas för första gången på våra filmdukar.

 • Rekordstor trupp till VM – svårt motstånd väntar direkt

  För Nyström/Kaisti väntar världsettorna i andra omgången.

  En vinst och sedan en bra match mot stentuff motstånd, det är målsättningen för Jenny Nyström och Anton Kaisti i VM i badminton som börjar nästa vecka. Bättre träningar under Anu Nieminens ledning ska sedan leda till framgång på sikt.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.