Hoppa till huvudinnehåll

Mervento fick bygglov för snabbt

Vasas nya bostadsområde i Yttersundom ligger knappa 800 meter från Merventos testvindmölla
Vasas nya bostadsområde i Yttersundom ligger knappa 800 meter från Merventos testvindmölla. Vasas nya bostadsområde i Yttersundom ligger knappa 800 meter från Merventos testvindmölla Bild: Yle/Sofi Nordmyr yttersundom bostadsområde

Merventos testvindkraftverk i Sundom i Vasa ligger knappt 800 meter från det nya bostadsområdet. När staden gav bygglov visste de inte att bullernivån skulle vara så hög som den är.

- När vi gav bygglovet år 2010 fanns inte de direktiv och lagar som finns i dag. Det här är en ny sorts vindturbin som inte var testad, säger miljödirektör Christer Hangelin vid Vasa stad.

Christer Hangelin
Christer Hangelin Christer Hangelin Bild: Yle/Matti Tamminen hangelin

Vindkraftverket i fråga är byggt med bygglov från Vasa stad. Någon miljökonsekvensbedömning gjordes inte vilket staden prickats för av justitiekanslern.

Grannar får sova i köket

De nya invånarna i Yttersundom kan få problem med det starka lågfrekventa bullret från testvindmöllan. Andra grannar som bor på 1,2 kilometers avstånd spenderar nu nätterna i köket eftersom bullret är för högt i sovrummen.

Jens Drud Hansen bor på 1,2 kilometers av stånd från vindmöllan. Han får inte in bullret i huset men bullret når hans gård.

- Det är inga problem när det blåser och vinden dämpar ljudet från möllan. Men när det är fint väder och du vill vara ute går det inte. Det låter som att du konstant skulle ha ett propellerplan över gården.

Jens Drud Hansen
Jens Drud Hansen Jens Drud Hansen Bild: Yle/Matti Tamminen jens drud hansen

Hansen håller fram att han inte är någon vindkraftsmotståndare.

- Alla vill väl ha grön el? Men placera inte vindkraften så här nära bebyggelse, varför inte lägga den långt ut i skogen där ingen bor?

Försökt få staden till åtgärder

Sedan vindmöllan byggdes för 2,5 år sedan har invånarna i området där Hansen bor försökt få staden att ta till åtgärder men de känner att staden inte gjort något.

- Jag vet inte hur många gånger vi varit där de senaste 2,5 åren men de säger bara samma saker. Vi har pratat med Mervento, vi ska fixa det. Men de gör inte det och vi börjar bli förbannade.

Nu avaktar Hansen och hans grannar läget för att se vad som händer när det nya bostadsområdet i Yttersundom är klart och människor har flyttat in i sina hus.

- Vi tror att de får stora problem eftersom tomterna vätter mot väst och det blåser oftast västerifrån där möllan står, säger Hansen.

Bullermätningar inomhus

De bullermätningar som gjorts visar att bullret ligger på gränsen till det som inte är tillåtet. Speciellt nattetid har bullernivåerna varit på tok för höga. De som ansöker om tomter i Yttersundom får ett papper där det står att bullernivåerna är höga i området.

Nu planerar Vasa stad göra bullermätningar inomhus hos de som klagat på bullret. Visar det att bullret är för högt även inomhus kan staden ta till åtgärder.

- Allt följer de direktiv och lagar som fanns då vi gav tillstånd för vindkraftverket. Vi har inget juridiskt som vi som myndighet kan gå på men visar inomhusmätningarna för höga bullervärden har vi rätt att ta till åtgärder, säger miljödirektör Christer Hangelin vid Vasa stad.

Läs också:

Mervento går mot konkurs
Merventochef dementerar - se hela intervjun
Kommentar - direktören skjuter budbäraren
Mervento diskuterade buller med Vasa stad

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten