Hoppa till huvudinnehåll

Norsk fembarnsmamma lurades till Islamiska staten

Det som kvinnan trodde skulle bli en trevlig familjesemester till Turkiet visade sig bli en mardröm utan like. Den 30-åriga norska kvinnan berättar för norska TV2 att hennes man mot hennes vilja förde henne till Syrien för att mannen ville strida för Islamiska staten.

Mannen som är född och uppvuxen i Syrien hade sagt åt henne att de skulle åka på semester till Turkiet och att hans mamma som bor i Syrien skulle komma och hälsa på dem.

norsk, mor, TV 2
norsk, mor, TV 2 tv 2

Då de närmade sig den syriska gränsen anade kvinnan att något var på tok. Familjen blev inföst i en minibuss tillsammans med 16 män. Kvinnan berättar med gråt i halsen om hur bussen plötsligt stannade.

- Bussens dörrar gick upp och de skrek åt oss att vi måste ut. De sade att militären är bakom oss och att de skjuter oss om vi vi inte springer.

De var framme vid den syriska gränsen och kvinnan såg hur männen sprang iväg med fyra av deras barn. Hon stod på den turkiska sidan med deras sjuåriga dotter.

- Jag kunde inte lämna mina barn så jag tog tag i min sjuåriga flicka och sprang efter genom taggtrådsstängslet över gränsen.

Kvinnan frågade sin man gång på gång vad han höll på med. Han svarade att vi är i Syrien och vi kommer till paradiset. Jag har tagit dig bort från Norge och alla otrogna. Om du dör i Norge hamnar både du och barnen i helvetet, sade mannen.

Krigare från Västeuropa:

  • Antal rekryterade krigare från Västeuropa bland jihadister i Syrien och Irak är totalt mellan 2 500 och 3 000, eventuellt flera.
  • 80 procent av dem krigar för Islamiska staten.
  • Skyddspolisen räknar med cirka 20 krigare från Finland.
  • Sverige: Åtminstone 80, antalet kan vara det dubbla.
  • Danmark: 100-160
  • Norge: Cirka 50
  • Storbritannien: Cirka 700
  • Frankrike: Cirka 700
  • Belgien: Cirka 350
  • Nederländerna: Cirka 150

Allt fler syrier bland IS-soldaterna

Under de senaste månaderna har allt fler krigare från Europa rest till Syrien och Irak. Uppskattningen är att antalet har ökat från 2 000 till 3 000 på bara några månader. Cirka 80 procent av dem har hamnat i terrorgruppen IS led.

Skyddspolisen i Finland har bekräftat att omkring fyrtio jihadister rest till Syrien och att ungefär hälften av dem deltar i striderna. En del av dem har tagit sina barn med. De första familjerna har redan återvänt.

Förra veckan underteckade FN en resolution som slår fast att FN:s medlemsländer ska stoppa sina medborgare från att åka till ett annat land för att delta i strider. Länderna ska också ta i med hårdhandskarna mot rekrytering och organisering av terrorister och med strängare gränsbevakning förhindra krigsresenärer att färdas genom länderna.

I flera länder pågår försök att skärpa lagarna för att förhindra att medborgare åker iväg för att ansluta sig till terrorgrupper. För några veckor sedan antog Frankrike ett lagförslag som gör det möjligt att dra in pass och ID-handlingar för personer som tros vara på väg utomlands för att strida.

IS-krigare poserar med flagga i Irak.
IS-krigare poserar med flagga i Irak. Bild: AFP / Lehtikuva jihadist

Krigarna kan inte göras statslösa

I Storbritannien och i Norge har man diskuterat möjligheten att frånta potentiella krigsresenärer deras medborgarskap. Förslaget har väckt kritik och är problematiskt speciellt i Norge där man ofta har tvingats avstå från sitt tidigare medborgarskap för att kunna ta emot det norska. Att göra en person statslös är förbjudet enligt folkrätten.

I Finland har man hittills tillämpat en mjuk linje för att motarbeta radikalisering. Förra veckan lade regeringen fram två lagförslag som bland annat utökar polisens maktbefogenheter. Det ena förslaget ger polisen tillgång till passagerarlistor på flyg och det andra rätt att övervaka utlänningar i lokaler som omfattas av offentlig frid. De har ändå förberetts långt innan diskussionen om radikaliserade krigsresenärer tog fart.

Krigsresenärer välkomna tillbaka

Enligt terrorismforskaren Teemu Sinkkonen på Utrikespolitiska institutet är det viktigt att hindra jihadister från att åka men om de en gång åkt ska vi ska tillåta dem att återvända. Om vi inte ger krigarna en möjlighet att hoppa av så har de inget annat val än att fortsätta som krigare. Det är viktigt att det finns en utväg för dem, att de har ett alternativ.

Teemu Sinkkonen, UPI, terrorismforskare
Teemu Sinkkonen är terrorismforskare Teemu Sinkkonen, UPI, terrorismforskare terrorismforskare

De europeiska länderna har enligt Sinkkonen goda förutsättningar som rättsstater att ta emot dem.

- Vi skall ändå inte vara blåögda och naiva. De som återvänder skall förhöras noggrant av polisen om varför de åkte och på vilket sätt de deltog i kriget. Vid behov skall de ställas inför rätta.

Sinkkonen säger att det finns flera exempel från historien på hur det går då krigare inte tillåts återvända. al-Qaida uppstod delvis efter att utländska krigare inte fick återvända till sina hemländer efter att de hade åkt till Afghanistan för att kriga mot Sovjetunionen

- De blev ett slags krigsturister som reste runt från konflikt till konflikt.

Livet i IS-huvudstaden

Den norska kvinnan och de fem barnen bodde först i en liten by i norra Syrien medan mannen deltog i ett träningsläger med andra IS-krigare. Hon berättar om hur de endast fick några brödbitar och ett ägg om dagen. Efter två veckor flyttades de till Raqqa som den Islamiska staten håller som sin huvudstad. Där bodde de med andra kvinnor och barn från Frankrike, Albanien, Ryssland och Tjetjenien.

I Raqqa som ligger i norra Syrien råder strikt sharia. Följer man inte sharialagarna riskerar man att bli piskad eller stenad. Musik är förbjuden och alla kvinnor bär niqab, som endast lämnar en springa för ögonen.

- Jag vaknade sju på morgonen av att stridsplan bombade från luften. Jag blev så rädd. Det ekade av bomber och skottlossning. Jag sade att jag vill härifrån, men de sade att jag inte får åka utan min mans tillåtelse.

Barnen var sjuka, ett av dem riktigt svårt sjukt. Efter en månad då mannen var på besök från träningslägret började han tvivla och bad om ursäkt. Efter det började kvinnan sin resa tillbaka till Norge tillsammans med barnen.

Värdefulla historier

Många av de krigsresenärer som anslutit sig till den Islamiska staten har ångrat sig. Livet har inte motsvarat förväntningarna. Terrorismforskaren Teemu Sinkkonen säger att det är värdefulla historier som de som hoppat av har att berätta. Om de berättar för dem som överväger att åka för att strida om varför de blev besvikna.

Kort efter att kvinnan och barnen anlänt till Norge återvände också hennes man. Han greps av den norska polisen och anklagas för frihetsberövande.

- Vad som helst kunde ha hänt oss, säger kvinnan. Vi kunde ha torterats eller dött. Jag kan aldrig förlåta honom.

Läs också:
Varför vill unga män från Europa kriga med IS?
”Många tror att vi alla vill åka för att kriga"
Extremister hittar varandra på sociala medier
Rekryteringsförsök till Syrien i centrum av Helsingfors
Pentagon: IS är bortom allt vi tidigare sett
Obama godkände övervakningsflyg ovanför Syrien
IS låg bakom norskt terrorhot

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes