Hoppa till huvudinnehåll

Rockare raserar unkna attityder

Vicky Österberg och Linnèa Carrell på Musik & Talang
Vicky Österberg och Linnèa Carrell sysslar med musik i en mansdominerad bransch Vicky Österberg och Linnèa Carrell på Musik & Talang Bild: Yle / Peter Fahllund vicky österberg och linnèa carrell

Oj vad bra spelat - för en tjej! Den här kommentaren får trummisen Vicky Österberg tyvärr ganska ofta höra efter en konsert. Men hon vill inte segregeras från de övriga musikerna och bli satt i ett eget fack.

- Omdömet om mig borde baseras på min kompetens som en del av bandet jag spelar med, säger Österberg.

Vicky Österberg har hunnit med mycket på en kort tid. Trummorna kom in ganska sent i hennes liv, när hon studerade på pop- och rock-linjen vid Lärkkulla i Karis. Hon var med och grundade Rockdonna-projektet som fokuserar på att få fram finlandssvenska unga kvinnor i den nog så mansdominerade musikbranschen. Österberg åkte till London för vidare trumstudier vid Tech Music School, och på den vägen är hon just nu. Efter examen har hon nu fått in en fot i Londons musikscen, är med i flera bandprojekt, och ger lektioner.

Tro på er själva

- Jag tror starkt på det att könet inte spelar någon som helst roll, oberoende av vilket yrke man väljer, säger Vicky. Jag hoppas att jag genom mitt exempel kan inspirera unga tjejer att tro på sig själva och att våga ta sig fram inom musikvärlden. Ju fler vi blir, desto snabbare jagar vi dammiga attityder om kvinnliga musiker på flykten.

Svenska Linnèa Carrell är en av få kvinnliga ljudtekniker och har råkat ut för exakt samma kommentarer som Vicky. Hon är just nu ute på en lång turné med rockabilly-bandet Topcats, och poängterar att de få tjejer som klarar sig i hennes bransch måste vara riktigt duktiga.

- Egentligen måste de vara sjukt mycket bättre än männen för att komma någonstans, säger Linnèa Carrell.

Hon är själv musiker och kom in på ljudtekniken när hon var på en konsert där ljudet var riktigt dåligt. Hon såg alla coola knappar och rattar som mixern använde och tänkte att det här måste ju jag kunna göra betydligt bättre själv, så hon utbildade sig och är nu ett uppskattat namn i sin bransch.

Kontakter är a och o

- Branschen är verkligen uppbyggd på att man skall lära känna folk. Kontakter är jätteviktiga och man måste bli omtyckt av de artister som man vill arbeta med, annars har man inget jobb. Så är det helt enkelt, säger Carrell.

Vicky Österberg å sin sida, upplever inte att de kvinnliga musikerna i dag utsätts för kränkande attityder, inte uttalade sådana i alla fall. Hon konstaterar att det mest är frågan om positiv feedback och anser att det är skönt att vi har kommit till ett sådant stadie i samhället idag.

- Så har det inte alltid varit och jag är tacksam för det grovjobb som de kvinnliga pionjärerna har gjort genom musikhistorien, utan dem skulle inte vår situation vara så bra som den trots allt är idag, säger Österberg.

Det gäller att inte glömma att det är frågan om en tuff industri.

- Din mentalitet och ditt sätt att närma dig det här yrket spelar en viktig roll, säger Vicky Österberg. Du måste känna dig själv och veta vad du vill. Du måste vara bra på det du gör och då finns det inga genvägar, Det är öva, öva, öva som gäller.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle