Hoppa till huvudinnehåll

Vad ska Alexander Stubb få?

Egentligen borde nog Elisabeth Rehn fått renen istället för Carl Haglund.
Egentligen borde nog Elisabeth Rehn fått renen istället för Carl Haglund. Egentligen borde nog Elisabeth Rehn fått renen istället för Carl Haglund. Bild: YLE / Montage: X3M djurpresenter

Carl Haglund har fått en liten ren i present av Sametinget. För att inte de andra politikerna ska bli svartsjuka delar vi ut fler djurpresenter.

SFP:s ordförande, försvarsminister Carl Haglund, fick en ren i present då han på måndagen besökte Enontekis. Renkalven är en gåva från Jauristunturi renbeteslag och Sametinget. Det är ju tråkigt om bara Calle får presenter, så vi bestämde oss för att glädja några andra politiker med djurgåvor.

En råtta

Eftersom Laura Räty har det här med fattigdom på klart får hon en kyrkråtta. Päivi Räsänen gillar kyrkor så hon får vara med och dela på den lilla gnagaren.

Laura Räty och Päivi Räsänen får en kyrkråtta.
Laura Räty och Päivi Räsänen får en kyrkråtta. Bild: YLE/Montage: X3M djurpresenter

En ledarhund

Sanni Grahn-Laasonen är ung. Hon är så ung att reportrarna hellre pratar med hennes pappa. Eftersom hon inte kan ha sin pappa som ett husdjur får hon det näst bästa: en ledarhund. En trogen och glad förmyndare som gör att pappa lugnt kan sitta kvar i soffan. Det är också bra att ha en hund som äter upp tidningarna så Sanni inte behöver läsa dumma saker.

Sanni Grahn-Laasonen får en trogen ledarhund.
Sanni Grahn-Laasonen får en trogen ledarhund. Bild: YLE/CC/Montage: X3M djurpresenter

En finsk spets

Timo Soini värnar om det finska, och vad är väl mer finskt än en finsk spets? Timo skulle nog knappast ta emot något annat än just det här djuret.

Timo Soini får en söt liten finsk spets.
Timo Soini får en söt liten finsk spets. Bild: Lehtikuva/Montage: X3M djurpresenter

En tamagotchi

Eftersom Alexander Stubb är enormt aktiv, både inom arbetslivet och idrotten, så hinner han inte ta hand om något djur. Vi ger honom därför en tamagotchi. Liten, söt och bärbar. Gör inget om den dör.

Alexander Stubb får en tamagotchi
Alexander Stubb får en tamagotchi Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ/CC/Montage:X3M djurpresenter

En sköldpadda

Eftersom vi insett att Jörn Donner är odödlig, behöver han ett djur som håller honom sällskap länge. Därför får han en galapagossköldpadda. De kan bli över 100 år gamla. Den äldsta sköldpaddan, Harriet, dog när hon var ungefär 175 år gammal.

Jörn Donner får en 100-årig galapagossköldpadda.
Jörn Donner får en 100-årig galapagossköldpadda. Bild: YLE/CC/Montage: X3M djurpresenter

En ministruts

Fennovoimas kärnkraftbygge är omdiskuterat, och det var Jan Vapaavuori som skrev under samarbetsavtalet om kärnenergi med Ryssland. Själv vill han mest sticka huvudet i sanden, precis som hans kompis strutsen. För Jans bekvämlighet har vi utvecklat en ministruts (och en väska), som han lätt kan bära med sig till diverse möten och olika morgonsoffor.

Jan Vapaavuori får en ministruts.
Jan Vapaavuori får en ministruts. Bild: YLE/CC/Montage: X3M djurpresenter