Hoppa till huvudinnehåll

Får man skoja om nazismen?

Charlie Chaplin som Hitlers dubbelgångare i Diktatorn
Charlie Chaplin, i full färd med att driva med nazismen. Charlie Chaplin som Hitlers dubbelgångare i Diktatorn Bild: Public domain / The Great Dictator trailer diktatorn

"Vad ska ni skoja om härnäst - förintelsen?" Det är en kommentar som kritiker ofta överlämnar när de tycker att ett skämt har gått för långt. Kanske man inte kan skoja om förintelsen. Men nazismen överlag, den borde man väl kunna skoja om?

Varje vecka skapar jag ett nytt avsnitt av humorprogrammet Nittonhundranånting. Varje vecka kommer ett nytt årtal med nya utmaningar. Denna vecka bestämde jag mig för att pröva på år 1946. Det är inte ett krigsår, så det kanske är roligare än åren innan.

Men likväl började jag snabbt tänka på nazityskland. När komik är som bäst så kan den ta en väldigt allvarlig sak och göra den lättare att hantera. Vi har alltid sökt skydd av humor när något har varit för svårt att handskas med.

Därmed kan man väl också skoja om ett av vår världshistorias mörkaste kapitel? Det anser jag i alla fall. Jag tror inte vi kommer någonstans genom att gömma bort skeletten i garderoben. Vi måste hantera allt som hänt, allt som gjorts. Ibland görs det lättsamt och ibland tungsint.

Men varje gång vi pratar om ett ämne så kommer vi lite närmare en förståelse. Det vill jag tro i alla fall. Även om det bara är genom en riktigt löjlig radiofars vid namn "Himmler & Pannkaka!".


Lyssna på Nittonhundranånting på fredag 21.05, eller på söndag 11.00. Då blir det både lättsamt och tungt. Kontroversiellt och larvigt.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega