Hoppa till huvudinnehåll

Naturfilmsveckan börjar nu

Bild från dokumentären The secret of the apes.
The secret of the apes undersöker om aporna har en egen kultur. Bild från dokumentären The secret of the apes. Bild: The secret of the apes the secret of the apes

I dag kör naturfilmfestivalen Wildlife Vaasa igång. Här är filmerna vi kommer att sikta in oss på.

Nu är det sjunde gången som naturfilmfestivalen hålls i Vasa. Som vanligt är utbudet stort: 166 filmer från 47 olika länder visas, och temat för i år är vatten, jordbruk och mat. Eftersom djur är bäst är det ändå djurfilmerna jag kommer att sikta in mig på.

The Lerchenberg Adventure

En naturdokumentär, som beskrivs som en poetisk berättelse. Med fina och fascinerande bilder visar filmen upp naturen i vår närmiljö. Det här ska vara en film som öppnar upp ögonen för det som är speciellt och värt att skydda i vardagen. Här kan du läsa mer.


Filmen visas på torsdageftermiddag (mellan kl 16 och 18) på Ritz.

Eken - så in i döden levande

Filmen handlar om en ek. Det låter ju inte så spännande, men det är livet runt omkring eken som filmmakarna tagit fasta på. Under fem års tid har tre typer följt med livet och utvecklingen runt eken. Vi får se olika sorters fåglar som bor i och lever av trädet, insekter som rör sig där omkring och hjortar som käkar av trädet när vinterkölden är svår.

Filmen visas på fredageftermiddag (mellan klockan 13 och 18 någongång) på Ritz.

Bieffekten

Bieffekten är en svensk dokumentär från 2014. Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig, eftersom bina skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att de naturliga pollinerarna håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Konsekvenserna av det här kan vi inte ens föreställa oss, det blir en tyst miljökatastrof.

Filmen visas på fredageftermiddag (mellan klockan 13 och 18 någongång) på Ritz.

The Secret of the Apes

Nej, trots namnet är det här är inte en till Planet of the apes-film. Istället handlar den aporna och deras kultur, och frågan är helt enkelt: har aporna en egen kultur? Flera experter kommer till tals i filmen, bland annat primatologen och antropologen Jane Goodall. Här kan du läsa mer.

Filmen visas på fredag kl 18 på Ritz.

Wild Berlin

Berlin har ett rikt djurliv (det kan jag själv intyga, eftersom jag sett både rävar och kaniner skutta omkring i gryningen i staden). Den här filmen följer med djuren. Här kan du se en trailer för filmen.

Filmen visas som sista film på fredag på Ritz.

Hunting Buddies - How Dogs Discovered Man

Hunden har länge varit "människans bästa vän", men hur gick det till när de blev det? Under åren som människovän har hunden glömt bort att den egentligen är en jägare, istället har den blivit en kompis, knarkhund eller till exempel ledarhund. Filmen funderar på hundens, och människans, utveckling. Här kan du läsa mer om filmen.

Filmen visas på lördag kl 11 på Ritz.

På söndag är det barnens tur att kolla på naturfilmer. Mellan klockan 12 och 17 visas en hel del korfilmer, med både animerade och "riktiga" djur. Själv tänkte jag smyga mig in (förklädd till en femåring) och kolla på den tre minuter långa The Super Bunny som visas på biblioteket.

Här kan du läsa mer om festivalen, och här ser du hela schemat.

Wildlife Vaasa filmfestival visar sina filmer på Ritz och i stadsbibliotekets dramasal, och alla filmer är gratis. Filmfestivalen håller på från 1-5.10

Nyligen publicerat - X3M