Hoppa till huvudinnehåll

A Tribute to Vikingarna i Nykarleby

Stephan Nyman, Från Nykarleby till Hon-i-lule, musikshow 2014
Stephan Nyman smider nya planer Stephan Nyman, Från Nykarleby till Hon-i-lule, musikshow 2014 Bild: Foto: Gunilla Ginström stephan nyman

Vårvinterns publiksuccé "Från Nykarleby till Hon-i-lule" har nypremiär på Scala i Nykarleby. Biljetterna går åt som smör i solsken, men Stephan Nyman & Company smider redan nya planer.
På juldagen sjunger Stephan Nyman med Nilzons i Stjärnhallen och då handlar det om dansbandens Dansband, Vikingarna. A Tribute to Vikingarna.

Det är idésprutan, föredetta nykarlebybon Stephan Nyman som redan är igång med ett nytt projekt och en ny show. Nostalgiföreställningen Från Nykarleby till Hon-i-lule med 60-talslåtar och sketcher, som nu ges ytterligare fem gånger på Scala, har gett blodad tand.

De första trevande stegen mot en ny show är redan tagna.

- Vi har testat några låtar av Vikingarna och om jag får säga det själv - det låter bra! säger Stephan Nyman.

Tanken är att pröva vingarna under juldagsdansen i Stjärnhallen i Nykarleby och sedan hoppas på att arrangörer ute i Svenskfinland nappar på en hel vikingarna-show.

- Tillsammans med killarna i Nilzons kommer vi att bjuda på ett dansbandsös som heter duga, lovar Nyman.

- Faktum är att jag har samma röstläge som Christer Sjögren, säger han.

Stephan Nyman

Namn: Stephan Nyman
Ålder: 58 år
Familj: två vuxna barn
Bor: i finskt timmerhus vid sjö utanför Gävle
Aktuell med: Från Nykarleby till Hon-i-lule 10-12.10 och A Tribute to Vikingarna 25.12.
Intressen: matlagning och musik (allt från Elvis till svulstiga ballader!)

Musik och matlagning

Det går inte att ta miste på Stephan Nymans iver. Han är full av energi och glädje. Och ett brinnande intresse.

- För musik och matlagning, ler han.

Som 13-åring deltog han i en matlagningskurs hemma i Nykarleby.

- Jag var influerad av mormor, som var köksa i centralskolan i Pörtom. Jag älskade att laga mat redan då. Mina kurskompisar var ett gäng damer i övre medelåldern, säger Nyman.

Det andra stora intresset är musik.

- Det fanns tre caféer som hade jukebox i Nykarleby på 70-talet. Det var Grillen, Hanséns café och Brostugan. Man fick spela sex stycken låtar för en mark. Där satt vi och lyssnade - och tjuvrökte.

Sjöng för Björn och Benny

Stephan Nyman flyttade med familjen till Sverige när han var 15 år. Där utbildade han sig till livsmedelstekniker i Örebro.

- Det var det där med matlagningsintresset, du vet.

Men kvar från unga år fanns hela tiden drömmarna om musik och att sjunga. Tack vare Göranssons stipendium fick han chansen att ta sånglektioner för legendariska Inga Sundström i Stockholm.

- Många kändisar gick hos Inga. Jag kom in tack vare rekommendationer. Det var ett måste om man skulle få sjunga för henne, berättar Nyman.

Sedan dess har det blivit mycket musik vid sidan av det civila jobbet som affärsutvecklare. Bland annat tillsammans med Leif "Loket" Olsson från Bingolotto.

- Vi träffades när jag jobbade för Löfbergs Lila. Loket gjorde bingolottoshower live ute bland folk och jag hängde med honom som sångare. Det var en jättekul tid, säger Nyman.

Stephan Nyman är en modig man. Han gick bland annat på audition för Kristina från Duvemåla.

- Där stod jag och sjöng för Björn och Benny. Det var både häftigt och nervöst, säger Nyman.

När Cats skulle sättas upp i Hamburg var Stephan Nyman igen med på svensk audition.

- Jag var faktiskt den enda svensken som gick vidare, men jag föll på att jag var för liten till växten för storkattens roll.

För 10 år sedan engagerades Nyman också i Melodifestivalen. Han fungerade som programledare för evenemangen ute på stan när Melodifestivalen turnerade till fem olika städer.

- Där blev jag bekant med många musiker och artister. Vanliga trevliga människor allihop!

Nostalgishowen Från Nykarleby till Hon-i-lule, som spelas ytterligare fem gånger på Scala 10-12.10, är Stephan Nymans idé från början.

- Jag försökte först komma in i kyrkan och göra någonting roligt, men där blev det stopp.

Amatörteaterföreningen Juthbacka Teater nappade däremot på. Tillsammans med Lena Frilund skrev Stephan Nyman manus. Så engagerades en handfull österbottniska musiker under ledning av Frej Högdahl från Nilzons. Allt byggdes upp kring 60-tals nostalgi. Låtarna, kläderna, dekoren, fikat i pauserna. Och succén var ett faktum.

- Publiken dansade i bänkraderna på Scala. Det var en helt otrolig respons vi fick. Så nu ger vi järnet en gång till, säger Nyman.

Vem är Hon-i-lule?

- Det är en rolig historia! Min kompis mamma kunde i tiderna inte förstå vad jag skulle göra till Hon-i-lule, när jag berättade att jag skulle resa till Honolulu.

Stephan Nyman blir riktigt road åt missförståndet än idag.

Hans glädje och iver smittar av sig. Det känns som att följande succé i Nykarleby är A Tribute to Vikingarna!

Läs också