Hoppa till huvudinnehåll

D-vitamintest - nytta eller humbug?

När kvällarna blir mörkare dyker också D-vitaminreklamen upp i gatubilden. Den nyaste kampanjen är ett samarbete mellan en läkarcentral och ett apotek där apotekets stamkunder uppmanas att testa sitt D-vitaminvärde till ett kampanjpris.

- Nog är det ju underligt att man tillåter att ett apotek marknadsför det här testet för att få folk att köpa deras produkter, säger Finlands främsta D-vitaminforskare Christel Lamberg-Allardt om kampanjen som hon tycker är oansvarig. Lamberg-Allardt påpekar också att resultatet inte är tillförlitligt eftersom det finns stora variationer mellan olika laboratorier.

Läkaren Päivi Metsäniemi på Terveystalo tycker att det inte är något fel på att folk är intresserade av sin hälsa och vill veta hur det ligger till med D-vitaminhalten i blodet:

- Det kanske inte kritikerna förstår att det är en nyans i hälsan som man kan litet fixa och det är många som vill göra det, säger Metsäniemi till Yle Nyheter.

TV-nytts reporter gick på det omtalade D-vitamintestet.

Fick hon ett värde på mer än 50 nmol/l som överensstämmer med de officiella rekommendationerna eller kom hon till och med över läkarcentralen Terveystalos egen gräns på 80 nmol/l?

Och vem ska hon lyssna på - doktorn eller D-vitaminexperten?

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes