Hoppa till huvudinnehåll

En konst att hålla reda på 103 blomlökssorter

man står bakom en låda med blomlökar
Trädgårsmästare Niclas Hallgren granskar tulpanlökar man står bakom en låda med blomlökar Bild: Nina Sederlöf/YLE niclas hallgren

Vid Träskända Handelsträdgård är man på slutrakan med att plantera tulpanlökarna för säsongen. Lökarna sorteras och granskas före de planteras i lådor och förs ner till källaren. Under 11-20 veckors tid, beroende på sorten, rotas lökarna i den svala källaren varefter de

blomlökar i en svart plastlåda
blomlökar i en svart plastlåda Bild: Nina Sederlöf/YLE blomsterlök
spirande blomsterlökarna förflyttas till växthus.

Efter tre veckor i ljus och värme är tulpanerna klara till försäljning. Det säger Niclas Hallgren som är trädgårdsmästare i fjärde generationen. I Träskända började hans far driva tulpaner och andra lökväster strax efter kriget på 1940-talet. Idag räknas gården till de mindre med kring en halv miljon lökväxter per år.

Läs vår liveblogg från torsdagens sändning

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Det står mycket arbete bakom en enskild blomlök. Före de holländska tulpanlökarna anländer till Träskända har de planterats, tagits upp ur jorden, sorterats och återplanterats i tre omgångar.

- I tre års tid växer löken till sig tills den blir så stor att den kan säljas vidare. Först den fjärde vintern får vi en färdig blomma. Det är ett grymt arbete bakom den lilla löken, konstaterar Hallgren.

De sista tulpanerna planteras inkommande veckoslut varefter amaryllisarna står i tur. Sedan är det bara att vänta på att julen ska infinna sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle