Hoppa till huvudinnehåll

Han sade upp sig och paddlade från Oslo till Helsingfors

Dave Cornthwaite anländer till Helsingfors
Att paddla från Oslo till Helsingfors tog sju veckor för Dave Cornthwaite. Dave Cornthwaite anländer till Helsingfors Bild: Privat / Leif Rosas expedition1000

På sin 25-årsdag vaknade britten Dave Cornthwaite av att huskatten satt på hans bröstkorg och väntade på mat. Då han tittade katten i ögonen insåg han att djuret skulle få en mycket bättre dag än han, så han bestämde sig för att göra något åt saken.

Då jag bestämde mig för att simma tusen mil i Mississippi-floden hade jag aldrig simmat mer än hundra meter. -Dave Cornthwaite

I London jobbade Dave Cornthwaite som grafisk designer, en ganska dålig sådan enligt egen utsago. Han hatade sitt jobb och levde i ett parförhållande som han egentligen inte trivdes i. Insikten att hans katt hade ett intressantare liv än han var droppen.

-När jag sedan ser tillbaka på mitt liv vill jag kunna säga att jag verkligen gjorde något med mitt liv. Mitt beslut ledde sedan till att jag skejtade genom Australien och skrev en bok om det, berättar Cornthwaite.

Dave Cornthwaite paddlade från Oslo till Helsingfors.
Dave Cornthwaite, en mänsklig dynamo Dave Cornthwaite paddlade från Oslo till Helsingfors. Bild: Yle / Ted Urho expedition1000

1600 kilometer utan motor

Mening i livet har Dave Cornthwaite funnit i Expedition 1000 som går ut på att han ska resa en sträcka på tusen engelska mil, cirka 1600 kilometer, utan att använda motorfordon.


-Målet är att klara av det på 25 olika sätt, och den här kajakturen från Oslo till Helsingfors var den elfte. Det första jag gjorde var att skejta genom Australien, något som inte var så lyckat för en britt, skrattar Cornthwaite och syftar på sin kraftiga rödhårighet.

Under de tio senaste åren har han hunnit med många olika metoder, bland annat iscykel, SUP-bräde och två olika typer av kajak, en där man paddlar normalt och en som man trampar med fötterna. Det var den senare som tog honom från Oslo till Helsingfors på sju veckor. Den tyngsta metoden var kanske simning.

-Då jag bestämde mig för att simma tusen mil i Mississippi-floden hade jag aldrig simmat mer än hundra meter, men jag lärde mig efter ett par dagar, säger han.

Vilket nästa fortskaffningsmedel blir är ännu oklart, först ska Cornthwaite vila upp sig och föreläsa i England.

-Kanske det blir tusen mil på hoppstylta nästa gång, säger han med en glimt allvar i blicken.

En förvånansvärt billig livsstil

Att prata med Dave Cornthwaite är som att vara uppkopplad till en rödhårig mänsklig dynamo. Han är full av energi som smittar på andra, något som han delar med sig genom att hålla inspirationsföreläsningar. Hans flyg och fläng-livsstil är förvånansvärt ekonomisk.

-Jag lever ett nomadliv och genom att inte ha en fast bostad sparar jag en massa. Dessutom har jag aldrig varit så intresserad av konsumtion. För mig handlar livet om upplevelser, vildmarksliv och hur jag kan tänja på mina gränser.

Under sina 24 timmar i Helsingfors hann Cornthwaite bli något av en minikändis. På lokaltåget blev han nästan igenkänd då han figurerade på gratistidningen Metros pärm.

-Det största äventyret hittills var att försöka hitta er studio, skrattar Cornthwaite. Men på lokaltåget hit frågade jag en tjej om hjälp, och efter en stund kände hon igen mig från pärmen, först trodde hon att artikeln handlade om en rysk rockstjärna på besök, tillägger äventyraren.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen