Hoppa till huvudinnehåll

Här är grundskolan

Skolklass lyssnar på ljudband, 1976
Skolklass lyssnar på ljudband, 1976 Bild: Inkeri Mikkola/Yle. radioserie

Många föräldrar var skeptiska när grundskolan introducerades. Programserien "Här är grundskolan" innehöll tio radioprogram samt en två timmar direktsändning där lyssnarna ställde frågor till experter i studion. Med den ville man skingra oron.

Grundskolan i Finland infördes på 1970-talet, och ersatte den tidigare folkskolan, medborgarskolan och mellanskolan. Lagen om förändringen stiftades 1968, men övergången skedde gradvis under 1970-talet.

Alla barn skall i grundskolan ges likadana möjligheter till fortsatta studier. Förutom själva undervisningen är skolresor, lunch, skolmaterial, skolhälsovård och elevvård i de flesta fall kostnadsfria för eleven.

Men det var inte klart för alla att grundskolan var något bra. Eller vad grundskolan egentligen var. Därför körde Rundradion information på alla fronter för att informera föräldrarna om vad grundskolan riktigt var.

Programserien "Här är grundskolan" innehöll 10 radioprogram samt en direktsändning där lyssnarna ställde frågor till experter i studion. Förutom programmet fanns också en handbok/studiehäfte.

I den tiodelade serien gick man igenon dessa ämnen:

I den första delen diskuteras själv övergången. Vad skulle ske?

Programseriens följande delar tog upp många teman.

Varför ändra på skolan?

Vad lär eleverna sig?

Hur lär de sig?

Här är grundskolan 05: Hur välja i högstadiet?

Hur bedömer och stöder grundskolan eleverna?

Vilka sociala förmåner erbjuder grundskolan?

Hur utvecklas skolmiljön?

Vem bestämmer vad i grundskolan?

Och om hur föräldrarna kan hjälpa sina barn?

I den två timmar långa direktsändningen "Fråga oss om grundskolan" fick lyssnarna ringa in och fråga experter om grundskolan.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.