Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson i USA: Finlands terrorlagstiftning på god nivå

Anna-Maja Henriksson besöker USA och Eric Holder.
Anna-Maja Henriksson besöker USA och Eric Holder. Bild: Department of Justice anna-maja henriksson

Justitieminister Anna-Maja Henriksson från Svenska folkpartiet träffade på onsdagen sin amerikanska kollega Eric Holder i Washington. På agendan fanns bland annat FN:s färska resolution som förbjuder terrorresor.

- I Finland håller lagstiftningen om terroristbrott en god nivå. Min bild är att Finlands lagstiftning ganska långt är sådan som FN:s resolution påtalade. Där finns ännu saker man måste gå igenom inom EU. Är det så att det behövs tilläggslagstiftning så är vi naturligtvis öppna för det, säger Anna-Maja Henriksson till Yle.

Man uppskattar att omkring 12 000 personer, varav 3 000 från Europa, har anslutit sig till olika terrorgrupper som Islamiska staten. Det här vill man komma åt med hjälp av FN-resolutionen som godkändes förra veckan.

- Den FN-resolution som antogs kan eventuellt innebära att vi måste justera stadgandena om resor till områden där det förekommer mycket terrorism. Det här är en sak som vi först måste diskutera på EU-nivå och komma fram till vad det betyder i praktiken. Efter det drar vi våra slutsatser i Finland.

Om man återvänder till Finland från utlandet efter att ha utbildat sig till terrorist eller deltagit i terroristbrott så blir man bestraffad. Problemet är att veta vem som ska bestraffas.

- Det stora problemet för våra myndigheter är att få reda på vem som har deltagit i en sådan verksamhet. Problemen finns alltså på det praktiska planet. Själva lagstiftningen håller väldigt hög klass.

Privatliv eller allmän trygghet?

EU:s justitieministrar träffas nästa vecka i Luxemburg och Anna-Maja Henriksson är övertygad om att lagstiftningen kring terrorresorna kommer att vara föremål för diskussion. En svårlöst fråga i sammanhanget är skyddet av privatlivet. Ska myndigheterna till exempel få större befogenheter att avlyssna folk?

- Jag har en viss förståelse för den oron, men vi är väldigt noga nu då vi stiftar lagar. Vi ser till att det finns en balans mellan skyddet av privatlivet och skyddet av personuppgifterna i förhållande till det som den allmänna tryggheten kräver.

Enligt Henriksson verkar finländarna ha förståelse för terrorlagstiftningen.

- Jag tror att de flesta av oss tycker att om man kan förhindra ett terroristbrott till exempel genom att dela uppgifter om flygpassagerare så är det i allas intresse att kunna göra det under vissa omständigheter.

Samma frågor är på agendan i förhandlingarna mellan EU och USA.

- Frågan är var man skall dra gränsen mellan skyddet för det privata och den allmänna säkerheten. Det är inte alldeles enkelt. Det sunda förnuftet måste vara det som vinner i slutändan, säger Anna-Maja Henriksson.

Läs också:
Oskyldiga kan drabbas av FN-resolution
Varför vill unga män från Europa kriga med IS?