Hoppa till huvudinnehåll

Mexikansk drogkung bakom lås och bom

Den gripne mexikanske knarkkungen Hector Beltran Levya
Den gripne mexikanske knarkkungen Hector Beltran Levya Bild: EPA/Alex Cruz hector beltran levya

En av Mexikos mest fruktade knarkkungar gripits. Hector Beltran Leyva leder en drogkartell som är känd som en av de mest skoningslösa och hämndlystna inom narkotikahandeln.

Den kartell som Beltran Levyas familj driver har fört en hård kamp med Joaquin "El Chapo" Guzmans kartell. Guzman var Mexikos mest eftersökta knarkbrottsling då han greps i februari.

För president Enrique Pena Nieto och den mexikanska regeringen är de båda gripandena en delseger.

Politikerna hoppas att våldsamheterna mellan de olika drogkartellerna i Mexiko ska lugna sig då två av drogmarknadens största aktörer sitter bakom lås och bom. Under 2000-talet har tiotusentals människor dödats i drogrelaterat våld i Mexiko.

Efterlyst också i USA

Det är en anonym källa vid det mexikanska inrikseministeriet som berättar om gripandet av Beltran Levya. Enligt källan gör polisen fortfarande tester för att bekräfta den gripnes identitet. Myndigheterna är ändå övertygade om att det är frågan om Beltran Levya.

Beltran Leyva är efterlyst också i USA, dit han tros ha smugglat in stora mängder kokain, marijuana, heroin och metamfetamin. I USA hade man utlyst en belöning på fem miljoner dollar till den som kan komma med upplysningar som leder till Beltran Levyas gripande.

Beltran Levya ska nu åtalas för att ha smugglat knark till både USA och Europa.