Hoppa till huvudinnehåll

VR: Vandalismen på järnvägsspåren har ökat

Enligt VR har vandalismen på tågskenorna i huvudstadsregionen ökat under det senaste året. Bild: YLE/Linnea de la Chapelle tågbana

Vandalism på järnvägsspåren i huvudstadsregionen är ett växande problem. Stenar och betongbitar har under den senaste tiden lagts på järnvägsspåren i Esbo och Grankulla. Senast i måndags lade någon ut betongbitar på spåren vid Köklax tågstation i Esbo.

Esbopolisen berättar att någon eller några hade tagit betongen som ska skydda kablarna vid järnvägen och lagt dem på spåren. Till all lycka upptäcktes det hela på måndagmorgon klockan halv sju och vandalismen ledde inte till fara.

- Vi vet inte vem som ligger bakom och uppmanar därför allmänheten att ta kontakt om de ser något, säger kriminalöverkonstapel Tiina Hietala vid Esbopolisen.

Kan göra sig skyldiga till dråp

Polisen övervakar nu aktivt järnvägen för att komma åt förövarna. Esbopolisen meddelade redan förra veckan att stenar och andra föremål hade lagts på spåren i Grankulla, Alberga, Köklax och Esbo centrum. Föremålen kan i värsta fall leda till inbromsningar i panik, till att resenärer flyger från sina platser eller att tåget kör ut, påminde polisen då. I så fall kan förövarna göra sig skyldiga till skadegörelse, vållande av fara, misshandel, dödsvållande eller till och med dråp. I nuläget misstänks de eller den som gjort det här för störande av trafik.

- Vi har inte fått in några tips efter att vi skrev det där, säger Hietala.

Vid VR säger underhållschef Ossi Ontto till Yle Huvudstadsregionen att vandalismen har ökat klart under det senaste året i huvudstadsregionen.

- Det gäller både på kustbanan och på stambanan, säger Ontto.

Vilka åtgärder kan VR vidta mot det här problemet?

- Vi kan visserligen öka övervakningen, men det är svårt då det finns långa sträckor mellan tågstationerna, säger Ontto.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen