Hoppa till huvudinnehåll

Big band startar i Pargas

Blåsinstrumentalister i Pargas
Bandledaren Mikael Långbacka flankerad av Fanni Lastumäki och Kurt Andersson. Blåsinstrumentalister i Pargas Bild: Yle/Nicke Packalén kurt andersson

Kulturlivet i Pargas får en ny dimension när ett storband, eller big band, startar i höst. Den första övningen är redan avklarad och det första uppträdandet äger troligen rum en bit in på nästa års sida.

Det har redan länge funnits ett rikt kulturliv i Pargas, med både idrotts-, teater-, musikverksamhet och en hel del annat. Det nya big bandet fyller en lucka och blir ett välkommet tillskott särskilt för alla vänner av jazzmusik.

- För ungefär tio år sedan startade vi en blåsgrupp i Korpo och Nagu och det är en del av bakgrunden till big bandet, förklarar Mikael Långbacka, som är ledare för och en av eldsjälarna bakom big bandet.

- I år har vi börjat med ett nytt projekt som vi kallar för BlåsÅboland, där idén är att samla ihop blåsare från hela Åboland. Som en del av det projektet samlar vi ihop ett big band med intresserade från hela regionen, berättar Långbacka.

Långbacka arbetar till vardags som trombonist i Finlands förmodligen mest kända big band UMO.

Bakom projektet står förutom Mikael Långbacka själv musik- och bildkonstskolan Art-Dur i Nagu och muskinstitutet Arkipelag.

Musikerna i orkestern är en brokig skara av människor i olika åldrar och med olika bakgrund, främst från skärgården, Pargas och Kimitoön.

- Det finns nog intresserade, bland annat på Kimitoön finns det en del blåsare och bland musikinstitutet Arkipelags elever finns det många som vill vara med, säger Långbacka.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland