Hoppa till huvudinnehåll

”Det kan bli en utmaning att vara rolig på scenen”

Sanna Nielsen vid ett piano.
Sanna Nielsen spelar gärna på piano under sina konserter. Sanna Nielsen vid ett piano. Bild: Yle / Hanna Othman sanna nielsen

Sanna Nielsen är i Finland på en miniturné. Så värst många andra konserter utomlands har det inte blivit för sångfågeln efter Eurovisionen, hon hade bundit fast sig vid andra projekt redan innan vinsten i Melodifestivalen var klar.

Sanna Nielsen erkänner att hon redan i fjol försökte föreslå för Melodifestivalens högste chef Christer Björkman att hon skulle vara intresserad av att fungera som programledare för programmet.

– Pffft, aldrig i livet. Det går inte sade Christer då. Men i Köpenhamn under Eurovisionen sade han sedan att vi nog ska prata vidare om saken. Vi hade roligt i Köpenhamn och de lärde känna mig på ett annat sätt, berättar Sanna Nielsen som för första gången nästa år ska fungera som programledare på TV.

Trenden de senaste åren har varit att programledarna också själv ska sjunga på scenen. Sanna Nielsen kan sjunga, det har hon bevisat inför hela Europa, men hur står det till med hennes kollega ståuppkomikern Robin Paulsson?

– Jag har testat Robin redan och han är grym på att sjunga. Det är ju inte hans grej att sjunga, men det är ju inte heller min grej att vara ståuppkomiker. Det är det vi tycker att är kul, att vi båda vill utmana oss själva och varandra.

Två skåningar på scen

Sanna Nielsen sjunger på scen.
Sanna Nielsen sjunger på scen. Bild: Yle / Hanna Othman joakim ramsell
Programledarparet har haft några möten ihop och klickat ordentligt. Båda är skåningar, de har lätt att prata sinsemellan och har väldigt nära till skratt ihop, summerar sångaren upp och tillägger att allt det här är positiva saker för Melodifestivalen.

Sanna Nielsen har varit med i tävlingen som är Sveriges största underhållningsprogram hela sju gånger – men alltid som artist. Hon tror och hoppas att hon ska ha någon nytta av den tidigare erfarenheten och av de många åren på scenen.

Sanna Nielsen är inte den första Melodifestivalsdeltagaren som återvänder till programmet som programledare. Bland annat Sarah Dawn Finer har gjort det tidigare, och lovat ge sin efterföljare några tips över en fika.

Hade egentligen inte tid med Melodifestivalen

År 2014 har varit fullspäckat för 29-åringen från Edenryd i Skåne. Hon hade inte ens tänkt delta i Melodifestivalen i år eftersom hon redan bland annat hade planerat att på sommaren ge ut en ny skiva och på hösten spela den kvinnliga huvudrollen i Doktor Zjivago på Malmö operan. Men då hon fick veta att Undo skrivits för henne av bland annat David Kreuger som tidigare jobbat med Celine Dion kunde hon inte låta bli att åka till studion och lyssna på den, och var helt såld redan efter första versen.

På grund av alla projekt som hon lovat vara med i redan innan hon vann Melodifestivalen har hon inte kunnat utnyttja den språngbräda utomlands som Eurovisionen erbjuder. Miniturnén i Finland i början av oktober var också inplanerad redan innan vinsten.

Sanna Nielsen kan ses på Malmö operan i sin första musikalroll fram till januari 2015. Efter det blir det full fart i SVT då sångaren testar sina vingar som programledare. Det första avsnittet av Melodifestivalen sänds från Göteborg den 7 februari. Final blir det i Friends Arenan i Stockholm den 14 mars.

Läs också: De ska leda Melodifestivalen

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje