Hoppa till huvudinnehåll

Ett helt nytt liv i Kronoby

Abeer och Akram Alzoubi anlände till Kronoby 2.9.2014.
Abeer och Akram Alzoubi anlände till Kronoby 2.9.2014. Abeer och Akram Alzoubi anlände till Kronoby 2.9.2014. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist abeer alzoubi

Att leva i jordanskt flyktingläger var som att dö långsamt varje dag. Det säger syrierna Abeer och Akram Alzoubi. De kom som kvotflyktingar till Kronoby för drygt en månad sedan.

Nu går Abeer och Akram Alzoubis fyra barn i dagis i Kronoby. Paret återkommer flera gånger till hur tryggt det är i Finland.

- Det här är ett helt nytt liv. När vi kom den andra september föddes vi på nytt, säger de.

Familjen Alzoubi flydde från de syriska regeringsstryrkorna för några år sedan. De kom till Jordanien och har levt under svåra förhållanden där i ett par år.

Nu hoppas de bara få leva kvar i trygga Finland. De hoppas på fred i hemlandet men målet för framtiden är att lära sig svenska och få jobb.

Vem som helst kan ta dig

Tolken som Kronoby ibland använder kommer från Irak och översätter från arabiska till engelska. Han heter Hussein Al-Maadidi och var journalist i Irak. Han har själv suttit i fängelse i nästa ett år i Irak, men vet fortfarande inte varför han fängslades.

- Frågade jag varför jag är här sa de bara åt mig att dra åt helvete.

Al-Maadidi säger att man aldrig kan vara trygg i Irak. Vem som helst kan komma och ta dig, närsomhelst. Hittar de inte mannen i huset kan de fängsla barnen och frun, eller varför inte slänga barnen bakom taggtråd samtidigt som man för bort pappan.

- Det är alltid barnen och kvinnorna som drabbas i kriget. Makthavarna startar kriget men de som lider är de vanliga människorna.

Enligt Al-Maadidi satt nästan 70 kvinnor i samma fängelse som honom, och lite längre bort fanns 650 fängslade barn.

- Femåringar, sexåringar, sjuåringar. Varför?

Någon lösning på situationen i Irak och Syrien, med Islamska Staten (IS) och allt annat ser han inte.

- Nej, inte nu. Om kanske 50, 100 år.

Läs också:
De syriska flyktingarna anländer till Jakobstad

Läs också