Hoppa till huvudinnehåll

HSS Media: Det här är ingen kris

Svante Wahlbeck, vd på HSS Media
Svante Wahlbeck, vd på HSS media. Svante Wahlbeck, vd på HSS Media Bild: YLE/Marcus Lillkvist svante wahlbeck

Kris kan man tala om i det skede när man tappar stora delar av sin omsättning, resonerar Wahlbeck som är vd för HSS Media i Vasa.

- Jag personligen godkänner inte att man talar om kris när man tappar någon procent av sin omsättning. Då ska man bara jobba lite hårdare. En kris är något som vi såg år 2008 när företagen kunde tappa 20 eller 25 procent av sin omsättning på ett år.

Hur ser det då ut för HSS Media som ger ut Vasabladet, ÖT och Sydin samt finskspråkiga Pietarsaaren Sanomat?

I fjol gjorde koncernen sitt första minusresultat på mycket länge. Man tappade en miljon euro i omsättning och förlusten blev en kvarts miljon euro. Det är ändå obetydligt jämfört med KSF Media i södra Finland som i fjol gjorde en förlust på 4,6 miljoner euro och som håller på att göra sig av med folk.

Inga förhandlingar i år

- Vi har ju haft våra samarbetsförhandlingar här redan tidigare. De senaste avslutades år 2013, så vi har inga behov av samarbetsförhandlingar i år, säger Svante Wahlbeck.

Och 2015?
- Framtiden är svår att sia om.

När ser vi en vändning?

- Helst skulle jag ju se att vändningen kommer år 2015. Det finns vissa indikationer på att vi lyckas bromsa bortfallet av prenumerationer och vi ser ökad aktivitet i vår annonsförsäljning så där har vi två positiva saker.

Artiklar som ska sälja

Men koncernen behöver nya intäktskällor, konstaterar Wahlbeck.

Advertorials, alltså annonser som påminner om vanliga artiklar, är en sådan. Och valet av nya chefredaktör till Vasabladet visar vägen. Niklas Nyberg som börjar om en månad är expert på det digitala.

- Vi sökte ju en person som är väldigt duktig på den digitala mediesidan och någon sådan hittade vi inte utifrån. I stället hittade vi en inne i huset. Vi kommer nu att jobba stenhårt i hela organisationen för att bryta den här nedåtgående trenden och öka våra intäkter.

Och det är möjligt?

- Det är mycket möjligt. Det är inga problem alls.

Niklas Nyberg är ännu vårdledig. Du kan läsa en intervju med Nyberg senare under dagen.

Läs också:

Oro för framtiden vid KSF Media

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten