Hoppa till huvudinnehåll

Ingemo Lindroos: Vad sossarna lärde sig i kylan

Ingemo Lindroos är redaktör på Yle
Ingemo Lindroos är redaktör på Yle Bild: Yle ingemo lindroos

När Sverige idag får en socialdemokratiskt ledd regering igen, efter åtta år i opposition, så är det inte samma parti som tar makten. Sossarna lärde sig mycket av livet i opposition.

Det fanns inte mycket kvar av folkhemstanken i slutet av den förra socialdemokratiska regeringsperioden. Den dåvarande statsministern Göran Persson hade drivit hårt på att Sverige skulle ansluta sig till EMU, han förespråkade en stram linje i statsfinanserna och många beslut liknade mer höger- än vänsterpolitik. Det kan man ha många åsikter om, men en sak retade så väl socialdemokrater som högeroppositionen: maktfullkomligheten och den politiska utnämningspolitiken.

Det talades om att ”utnämningsmakten var Göran Perssons, han hade en svart bok, där han skrev upp vilka han ville ge toppjobb” säger Moderaternas Gunnar Axén i ett citat i Dagens Nyheter. Axén hörde till Alliansens granskningsgrupp som jobbade för att bryta den röda utnämningspolitiken.

Enligt David Ahlin på opinionsinstitutet Ipsos har Alliansen lyckats bygga upp förtroendet för politiken och skattesystemet på nytt.

- Under lång tid när Socialdemokraterna styrde framfördes det kritik från borgerliga partier om orättfärdiga och orättvisa skatter. När ledande politiska företrädare förde fram de åsikterna blev det mer legitimt att ifrågasätta att betala skatt. I dag finns det ingen som driver de åsikterna, säger David Ahlin till DN.

Det är klart att en högerinriktad politik, som har inneburit generösa skatteavdrag som främst har nyttjats av den övre medelklassen, leder till att högerväljarna har en större vilja att betala skatt. Men visst ligger här också ett annat slags, nytt förtroende, för statsapparaten.

Göran Persson gjorde sig känd för att omge sig med några vänner, som blev befodrade inom politiken, medan andra fick sköta grovjobbet utan någon egentlig belöning. Det här beskrivs utförligt av Eva Franchell, före detta presschef till dåvarande utrikesministern Anna Lindh, i boken Partiet. En olycklig kärlekshistoria.

Senast under den gångna veckan har klassiska Göran Persson citat återväckts till liv i svenska medier. Ett av många kända citat är det om Mona Sahlin: ”Man tilltror henne en större politisk kapacitet än hon har. Det är inte så märkvärdigt det som kommer över hennes läppar. Men hennes styrka är inte tänkandet utan att förmedla budskap.”

Nu vet vi inte om tillträdande statsministern Stefan Löfvén har en annan syn på sina kvinnliga partikollegor, men det finns en mjukhet och en förmåga att lyssna, säger de som känner Löfvén.

Så här beskrivs Stefan Löfvén av vänsterdebattören Göran Greider på socialdemokratiska Dalademokraten, i en intervju för Yle nyheter:

- Han är reko och hederlig, har sympatisk utstrålning, och det är värt mycket. Han är inte grinig på det maktfullkomliga sättet som Persson. Om det är någon som passar för den här krångliga situationen så är det Löfvén, säger Greider, med hänvisning till det svåra parlamentariska läget.

Men det är klart att det inte bara är Löfvén som det finns förhoppningar om, utan om en annan kultur inom socialdemokraterna där kompetens förhoppningsvis värderas högre än partibok i framtiden. Eller som Greider uttrycker det, apropå samarbetet med gräsrotsrörelsen Miljöpartiet, som nu första gången sitter i regeringen:

- När de nu sitter och gnuggar sig mot varandra: MP och Socialdemokraterna, så blir det en annan politisk kultur. Många inom Miljöpartiet kommer inte från politiken utan kommer in från ett annat håll, det är lite öppnare och friskare.

Det har varit svåra år för socialdemokraterna i opposition. Mona Sahlin fick axla ansvaret som oppositionsledare efter Göran Perssons avgång, och efter en valförlust var hon tvungen att ge över till Håkan Juholt. Han fick i sin tur avgå på grund av en räcka skandaler, som startade med uppgifter om att han hade lyft oskäliga bostadsbidrag av riksdagen.

Nu ställer många sitt hopp till Stefan Löfvén som har ett mycket svårare uppdrag än många tidigare socialdemokratiska statsministrar. Men åtta år ute i kylan har gjort den politiska kulturen gott.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes