Hoppa till huvudinnehåll

Ingen ny Birger Thölix

Niklas Nyberg, Vasabladets nye chefredaktör
Niklas Nyberg i hemmet i Gerby. Niklas Nyberg, Vasabladets nye chefredaktör Bild: YLE/Marcus Lillkvist chefredaktör

Niklas Nyberg, ny chefredaktör på Vasabladet, känner stor vördnad mot tidningens historiska publicister. Men rollen som chefredaktör har ändrats, säger han.

Vi träffas i hemmet i Gerby, ett stort gammalt egnahemshus där Niklas Nyberg, 37, bor med familjen sedan ett år tillbaka. Det som upptar hans tid just nu är inte jobbet som chefredaktör utan Teddy, 7,5 månader. Sonen sitter nöjd vid matsalsbordet, skrattar och river i penna, block och ljudupptagningsutrustning medan vi pratar.

"Tappar andan"

Niklas Nyberg har jobbat på Vasabladet sedan 2002 som bland annat nyhetsreporter, sportreporter och redigerare. Under de två senaste åren har han varit onlineproducent och ansvarig för Österbotten i dag-sändningen.

Precis som Jens Berg som tog över ledarskapet på Hufvudstadsbladet för tre år sedan är han lite av en doldis jämfört med Birger Thölix och de andra stora ledarna.

- Man tappar andan av vördnad på något sätt när man tänker på vilka som har suttit på den här stolen. De är ju legender, många av dem, så det här känns väldigt ärofyllt, säger Nyberg.

En handfull ledare

Chefredaktörens roll är annorlunda i dag. Man ska inte bara sitta och skriva ledare och vara den klassiska tunga publicisten, så att säga. När situationen är som den är och framtiden är väldigt utmanande måste man vara med och skapa och bidra till att helheten fungerar i våra nyhetsbrus.
Han har inte en bakgrund som publicist.

- Jag tror att jag har skrivit en handfull ledare under min tid på Vasabladet. Jag kommer inte att bli den som varje dag skriver i tidningen, inte ens varannan dag. Vi har duktiga ledarskribenter som är väldigt insatta i allt som har med regionen och den nationella politiken att göra. De är jättebra opinionsbildare för Vasabladet, säger Nyberg och fortsätter:

- Chefredaktörens roll är annorlunda i dag. Man ska inte bara sitta och skriva ledare och vara den klassiska tunga publicisten, så att säga. När situationen är som den är och framtiden är väldigt utmanande måste man vara med och skapa och bidra till att helheten fungerar i våra nyhetsbrus.

Annonser med nytt utseende

Att hitta nya inkomstkällor är en viktig del av Niklas Nybergs jobb. Vasabladet och de andra tidningarna i HSS Media satsar redan på webbklipp med annonser, men en annan viktig strategi är advertorials.

Det rör sig om betalda annonser som påminner om vanliga tidningsartiklar och alltså inte lika tydligt ska marknadsföra någon produkt. Därmed ska de locka till större läsning och få större genomslag. Flera advertorials har redan publicerats. De är alltid markerade med texten "Detta är en annons".

- Om man ser ut ett rent ekonomiskt perspektiv så är det här något som annonsörerna uppskattar. Det finns ett stort intresse av att föra fram sitt budskap genom någon form av journalistisk förädling. Det betyder ju inte att det är Vasabladets journalister som ska skriva de här. Det finns duktiga frilansare som behöver jobb.

Niklas Nyberg har alltså en bakgrund som onlineproducent. Han behärskar webbsidor, mobila lösningar, Facebook, Twitter och Instagram.

Hinner han alls fundera på det journalistiska innehållet?

- I ärlighetens namn kunde man nog prata mer om innehållet. Det kan bero på att man inte hinner. I viss mån är det nog väldigt stor fokus på det digitala eftersom utvecklingen är så snabb där.

Ett exempel där tidningen gjorde nytta var, enligt Nyberg, avslöjandet om museichefen som hade missbrukat sin ställning och tvingades avgå.

Borde Vasabladet sträva efter att kamma hem fler journalistiska priser?

- Nå vi har inga sådana planer. men det är säkert något man kan fundera på samtidigt som man diskuterar hur man kan öka antalet prenumeranter eller få större trafik till sina sajter. Jag tycker att man kunde föra en diskussion internt. Vad är det som driver oss, vad har vi för morötter? Det var du som sade det, men jag tycker att det låter som en bra idé.

Niklas Nyberg tillträder den första november och tar över efter Camilla Berggren.

Läs också:
HSS-vd: Det här är ingen kris
HSS Media slopar tanken på en ansvarig chefredaktör

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten