Hoppa till huvudinnehåll

Kaj Kunnas: Inse att du inte kan något

mårten svartström, pete parkkonen, kaj kunnas och  sonja kailassaari
Mårten Svartström, Pete Parkkonen, Kaj Kunnas och Sonja Kailassaari. mårten svartström, pete parkkonen, kaj kunnas och sonja kailassaari Bild: Yle/Parad Media efter nio

Efter Nio diskuterar hem, hem och hem tillsammans med bl.a. Kaj Kunnas, Pete Parkkonen, Ville Niinistö och Kaisa Liski. Vilken funktion har hemmet och vad skapar hemkänslan?

De flesta av oss har eller har någon gång haft en eller flera platser som man kan kalla för sitt hem. Ett hem utgörs vanligen av insidan av fyra vägger där det finns en uppsättning möbler och persedlar. För andra kan en liten folksamling skapa en hemkänsla var som helst, oberonde av några specifika väggar. Efter Nio har upplevt några synpunkter på det här med hem och boende.

Sportredaktören Kaj Kunnas och artisten Pete Parkkonen är både aktuella som tävlande dansare i Tanssii Tähtien Kanssa. Förutom det gemensamma intresset för att blotta sitt dansande för en miljon tv-tittare varje söndag har de båda en liknande inställning till sitt hem. För dem är hemmet inte alltid platsen för att slappna av, utan mera en förlängning på den hobby som samtidigt är herrarnas yrke. Kunnas följer gärna med sport där hemma trots att det också är hans arbete. Parkkonen bytte nyligen ut sin tv mot ett piano för att kunna skriva och idéa nya låtar. Men vad är det som skapar hemkänslan?

pete parkkonen och kaj kunnas
Pete Parkkonen och Kaj Kunnas. pete parkkonen och kaj kunnas Bild: Yle/Parad Media efter nio

– Jag längtar inte till hemmet i sig, utan till människorna som finns där. Hemmet kan m.a.o. finnas lika bra i Panama, Thailand eller Ryssland. Det är familjen, människorna, som skapar hemkänslan, berättar Kunnas.

Parkkonen och Kunnas lärde känna varandra i de gemensamma danssalarna där de tränar inför Tanssii Tähtien Kanssa-sändningarna. Att dansa aktivt flera timmar om dagen är nytt för dem båda och har också gett dem insikter om sig själva.

– Jag känner mig som en Bambi på hal is när jag dansar. Det är viktigt att inse för sig själv att man inte klarar av något. Hur kan något så enkelt som olika steg och handgrepp få en att känna sig så dum?, undrar Kunnas över de krävande danserna.

– Kroppen lyder inte alltid fast man tror att den ska göra det. Men det är bäst att man ler och lever i stunden oavsett vad som händer under dansen, berättar Parkkonen.

Kunnas och Parkkonen har också märkt hur den intensiva dansperioden påverkat kroppen.

– När man stiger upp på morgonen inser man att kroppen har muskler som man inte visste att fanns, tillägger Parkkonen.

– Jag har tappar fyra kilo sedan vi började, avslutar Kunnas.

Borta bra, men flera hem är bäst

ville niinistö
Ville Niinistö. ville niinistö Bild: Yle/Parad Media efter nio

F.d. miljöministern Ville Niinistö dansade också på 90-talet då rave-kulturen blomstrade i Åbo. Han har också blivit trillfrågad att vara med i Tanssii Tähtien Kanssa, men avböjde i rädsla för att trovärdigheten som politiker skulle lida. Idag dansar han mest med dottern när de spelar konsolspel tillsammans.

När det kommer till hemmets funktion är det till skillnad från Kunnas och Parkkonens fall ett ställe för Niinistö där man kopplar av och glömmer arbetet. I äktenskapet med Maria Wetterstrand, också grön politiker, pratades det också politik där hemma, men vid sidan av ministerarbetet blev det till slut för mycket att ta med sig jobbet hem.

För Niinistö betyder hem flera hem. För tillfället bor familjen i Stockholm, Åbo och Helsingfors och bara “ett” hem har aldrig varit aktuellt i familjen. Att organisera familjelivet på det här sättet har blivit en rutin och den lediga tid man har spenderar man med familjen. Men är det faktiskt så att inget hem är mera hem än de övriga?

– Jag har alltid varit rastlös, men ju mera kosmopolit man blir, desto mera börjar man uppskatta sina rötter. På sätt och vis kan man säga att Åbo är stället där jag får mest lugn och ro just nu.

Kaos kontra kontroll

maria sundblom lindberg och jens berg
Maria sundblom Linberg och Jens Berg. maria sundblom lindberg och jens berg Bild: Yle/Parad Media efter nio

Familjeterapeuten och prästen Maria Sundblom Lindberg och chefredaktören Jens Berg i Efter Nios panel har totalt olika funktioner i sina hushåll. Berg medger att städighet inte är hans bravur medan Sundblom Lindberg skapar kontroll i livet genom städning. Båda har i hushållet en tillflyktsort som representerar dem och som ger dem lugn och ro. Berg har en vägg full med masker som han köpt under sina otaliga utlandsresor.

– Visst är barnen rädda för väggen, men samtidigt är de lite stolta över att kunna visa väggen för kompisarna.

Sundblom Lindbergs favoritplats i hemmet är ett hörn med en fåtölj där hon kan försjunka sig i sin favoritsyssla.

– Jag är en hemknarkare och är besatt av inredningstidningar. Det finns säkert ett ton inredningstidningar utspridda i lägenheten och de fungerar som barnböcker för vuxna. Tidningarna är mitt sätt att få en motvikt till de intellektuella prestationerna som fyller dagarna, berättar Sundblom Lindberg.

kaisa liska och robban nilsson hemma hos robban
Fastighetsmäklaren Kaisa Liski. kaisa liska och robban nilsson hemma hos robban Bild: Yle/Parad Media kaisa liski

Mäklardrottningens dom

Robban Nilsson byggde ett hus för fyra år sedan och tyckte att det vara dags att låta värdera huset. Det var ingen mindre än mäklardrottningen Kaisa Liski som fick äran att berätta för Robban ett och annat vad som lönar sig att göra för att huset ska bli representativt under en möjlig visning. Hör mera här om Kaisa Liskis tips.

Mera hem, boende, dans och sång i Efter Nio, 6 oktober 2014 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.