Hoppa till huvudinnehåll

Kändisar hotar med stämning för nakenbilder - Google slår ifrån sig

Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence Bild: EPA/Andrew Gombert jennifer lawrence

En del av de kändisar som fått sina nakenbilder läckta på nätet hotar att stämma Google i fall it-jätten inte tar bort bilderna från sina sökresultat, skriver The Hollywood Reporter. Tiotusentals bilder har redan tagits bort, säger Google i sitt svar.

Bland andra Jennifer Lawrence, Rihanna och Kim Kardashian fick sina privata bilder stulna av hackare som läckte dem på nätet. Kändisarna försöker nu på rättslig väg få Google att ta bort bilderna från sökresultaten.

Advokaten Marty Singer säger att företaget försöker kapitalisera på skandalen. Han hotar att stämma Google på minst 100 miljoner dollar i fall bilderna inte tas bort. Det är inte klart exakt vem Singer representerar, men han tros vara anlitad av flera av de kändisar som råkat ut för bildläckan, däribland Jennifer Lawrence, Kate Upton och Kirsten Dunst.

- Om det var era fruar, döttrar eller släktingar som var offer för sådana här uppenbara kränkningar av grundläggande rättigheter skulle ni vidta åtgärder. Bara för att offren är kändisar gör ni ingenting, förutom att tjäna miljoner dollar på reklamintäkter från era partners, skriver Singer i ett brev till Google.

En talesperson för Google kom snabbt med ett svar.

- Vi har tagit bort tiotusentals bilder bara timmar efter att vi tagit emot begäran om att ta bort dem, och vi har stängt tusentals konton. Internet används för många goda ting. Att stjäla folks privata bilder är inte ett av dem.

Enligt Google har man tagit bort bilderna eftersom de bryter mot användarreglerna då det gäller nakenhet och integritetsskydd.

Då det gäller sökresultaten säger Google att man traditionellt har tagit bort bilder efter att man fått en giltig anmälan om copyright.

I det här fallet handlar det om läckta bilder, och då är copyrighten svårtolkad. Enligt The Hollywood Reporter är det i praktiken så att den kändis som syns på bilden själv måste be Google ta bort bilden från sökresultaten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes