Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna från regnskogen kan bli Brasiliens nästa president

När hon som tonåring lämnade djungeln kunde hon varken läsa eller skriva. Nu fyrtio år senare utmanar hon på söndagen den sittande presidenten Dilma Rousseff på presidentposten i Brasilien.

Marina Silva blev kandidat av en olyckshändelse då hennes partikamrat Eduardo Campos, som skulle ställa upp i valet, dog i en flygolycka i augusti.

marina silva, brasilien
Marina Silva marina silva, brasilien marina silva

Silva har lyckats liva upp kampanjen. För några veckor sedan toppade hon opinionsmätningarna och skrämde upp den sittande presidenten Dilma Rousseff från Arbetarpartiet PT som drog igång en smutskastningskampanj mot Silva. Latinamerikaexperten Mikael Wigell vid Utrikespolitiska institutet säger att Rousseff har lyckats vända opinionen.

- Rousseff har som sittande president fem till sex gånger mer tv-tid och hon har utnyttjat den för att smutskasta Silva. Opinionsmätningarna visar att Rousseff nu har kört förbi henne.

Dilma Rousseff
Dilma Rousseff är de fattigas presidentkandidat Dilma Rousseff dilma rousseff

Barnarbete i djungeln

Marina Silvas liv är som taget från en saga. Hon föddes fattig och var den första i familjen som lärde sig läsa och skriva. Tillsammans med sina tio syskon växte hon upp i regnskogen där hennes familj livnärde sig på gummitappning.

Som barn insjuknade hon flera gånger i malaria och hepatit. När hon som tonåring lämnade regnskogen för att få vård lärde hon sig läsa och skriva. Då var hon sexton år.

Politiken i Brasilien

Brasilien har sedan början av 2000-talet styrts av Arbetarpartiet, PT, som växte fram ur den fackliga rörelsen.

Två presidenter i rad har kommit från PT: från 2003 Lula da Silva och från 2011 Brasiliens första kvinnliga president Dilma Rousseff.

PT och mittenpartiet PMDB, med rötter i oppositionen mot militärdiktaturen 1964–1985, har turats om som största parti i det federala parlamentet och har ofta samarbetat i den federala regeringen, som leds av presidenten.

Om Marina Silva från Socialistpartiet skulle vinna valet skulle det innebära en brytning med det tvåpartisystem som gällt i Brasilien de senaste 20 åren.

Både presidenten och parlamentet väljs på fyra år.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Sverige

- Hon är ändå inte de fattigas kandidat, utan den nya medelklassens kandidat. Den missnöjda medelklassen som protesterar mot regeringens politik röstar på Silva, säger Wigell.

Medelklassen kritiserar Dilma Rousseff för att hon inte lyckats vända den negativa ekonomiska utvecklingen. Brasilien är Latinamerikas största ekonomi och den sjunde största ekonomin i världen, men för tillfället har utvecklingen stagnerat och tillväxten är noll.

Nya vindar

Utmanaren Marina Silva från socialistpartiet vill föra en mer marknadsvänlig politik än Dilma Rousseff. Hon vill förnya ekonomin och är för stora reformer. Hon talar om långsiktiga inflationsmål och en självständig riksbank.

Latinamerikaforskaren Mikael Wigell som bland annat forskar i Brasiliens roll i världen säger att det skulle medföra förändringar i utrikespolitiken om Silva blev president.

- Silva är kritiskt till autoritära regeringar som Kuba och Venezuela. Hon vill hellre förbättra relationerna till USA och Europa. Hon har talat om ett frihandelsavtal med EU.

Enligt Wigell skulle Silva inte heller stödja Ryssland på samma sätt som Rousseff har gjort. Det kunde vara avgörande med tanke på handelsblockaden mot Ryssland. Brasilien kan spela en roll eftersom landet är en stor exportör.

Pingstvän

I Brasilien är det de ljushyade som dominerar den politiska världen och Silva skulle göra historia om hon blev president. Hon skulle vara den första mörkhyade på posten. Marina Silva är ättling till portugisiska nybyggare och afrikanska slavar och betecknar sig själv som svart.

Silva drömde som ung om att bli nunna. Än i dag är hon djupt religiös och medlem i den brasilianska pingstkyrkan.

- Hon är socialt konservativ även om hon gärna inte lyfter upp det i sin kampanj. Hennes ståndpunkt då det gäller till exempel samkönade äktenskap har förblivit otydlig. Hon kritiseras ofta för att inte ha en bestämd åsikt utan för att vända kappan efter vinden, säger Wigell.

Silva har blivit kritiserad för att hon tillhört tre olika partier, till en början Arbetarpartiet, sedan de Gröna och nu Socialistpartiet

Aecio Neves
Aecio Neves för en höger politik Aecio Neves aecio neves

Andra omgången

Mycket pekar på att Silva kommer att möta Rousseff i en andra valomgång den 26 oktober. Då är det avgörande om den tredje kandidaten Aecio Neves ger sitt stöd åt Marina Silva. Gör han det kan Brasilien få sin första mörkhyade president, säger Wigell.

Läs mera:
Brasiliens näringsliv önskar presidentbyte
Medelklassen protesterar i Brasilien

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes