Hoppa till huvudinnehåll

Mindre tal och mera data i luren

Facebook
Facebook Bild: EPA/LUONG THAI LINH smarttelefon

Tiden vi talar i mobiltelefoner minskar nu för första gången. Istället har sociala medier och meddelandetjänster tagit över. Trenden väntas öka då mobila bredband blir allt vanligare och snabbare.

Sättet vi använder mobiltelefoner på förändras i raskt takt. Att ringa och skicka sms har minskat på bekostnad av kommunikation över nätet med hjälp av appar.

Äldre och yngre personer använder sina mobiltelefoner på olika sätt. Den äldre generationen samtalar och skickar textmeddelanden med sina mobiltelefoner. Bland personer i medelåldern har smarttelefonen en starkare ställning och används till både Facebook och e-post. De yngsta kommunicerar mer via appar som Whatsapp och Instagram, berättar Joona Sarkola, sakkunnig inom kommunikationsmarknaden på Kommunikationsverket.

– Sedan mobiltelefonerna kom har taltiden ökat hela tiden. Men nu har den trenden vänt. Till exempel så minskade antalet textmeddelanden med 8 procent ifjol.

Trots att ökningen stannat av talar vi i medeltal i telefon i nästan tio minuter varje dag och skickar i medeltal tre textmeddelanden.

Internet i telefonen blir snabbare och vanligare

Dataöverföringen i mobilnäten ökar i mycket snabb takt. Under ett år fördubblas mängden överförd data, och Kommunikationsverket uppskattar att Finlands 9 miljoner mobilabonnemang i framtiden är kopplade till nätet.

I Finland finns det nästan tio miljoner mobila enheter, olika sorters smarttelefoner och pekdatorer. Av dem använder två tredjedelar mobila bredband.

– 30-40 procent av smarttelefonanvändarna använder sociala medier och snabbmeddelanden när de kommunicerar, säger Sarkola.

I dag använder ungefär hälften av användarna sina mobila bredband till att läsa nyheter och e-post och hitta information. En tredjedel lyssnar på musik, ser på videon och kommunicerar över nätet med snabbmeddelanden.

Tillsvidare är de mobila bredbanden både vanligare och snabbare i huvudstadsregionen och större städer. På landsbygden får man dessutom betala mer för sin nätanslutning än i städerna.

Läs också