Hoppa till huvudinnehåll

Mindre tal och mera data i luren

Facebook
Facebook Bild: EPA/LUONG THAI LINH smarttelefon

Tiden vi talar i mobiltelefoner minskar nu för första gången. Istället har sociala medier och meddelandetjänster tagit över. Trenden väntas öka då mobila bredband blir allt vanligare och snabbare.

Sättet vi använder mobiltelefoner på förändras i raskt takt. Att ringa och skicka sms har minskat på bekostnad av kommunikation över nätet med hjälp av appar.

Äldre och yngre personer använder sina mobiltelefoner på olika sätt. Den äldre generationen samtalar och skickar textmeddelanden med sina mobiltelefoner. Bland personer i medelåldern har smarttelefonen en starkare ställning och används till både Facebook och e-post. De yngsta kommunicerar mer via appar som Whatsapp och Instagram, berättar Joona Sarkola, sakkunnig inom kommunikationsmarknaden på Kommunikationsverket.

– Sedan mobiltelefonerna kom har taltiden ökat hela tiden. Men nu har den trenden vänt. Till exempel så minskade antalet textmeddelanden med 8 procent ifjol.

Trots att ökningen stannat av talar vi i medeltal i telefon i nästan tio minuter varje dag och skickar i medeltal tre textmeddelanden.

Internet i telefonen blir snabbare och vanligare

Dataöverföringen i mobilnäten ökar i mycket snabb takt. Under ett år fördubblas mängden överförd data, och Kommunikationsverket uppskattar att Finlands 9 miljoner mobilabonnemang i framtiden är kopplade till nätet.

I Finland finns det nästan tio miljoner mobila enheter, olika sorters smarttelefoner och pekdatorer. Av dem använder två tredjedelar mobila bredband.

– 30-40 procent av smarttelefonanvändarna använder sociala medier och snabbmeddelanden när de kommunicerar, säger Sarkola.

I dag använder ungefär hälften av användarna sina mobila bredband till att läsa nyheter och e-post och hitta information. En tredjedel lyssnar på musik, ser på videon och kommunicerar över nätet med snabbmeddelanden.

Tillsvidare är de mobila bredbanden både vanligare och snabbare i huvudstadsregionen och större städer. På landsbygden får man dessutom betala mer för sin nätanslutning än i städerna.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes