Hoppa till huvudinnehåll

Vems plats skulle Sadik ta?

Chefstränare, fotboll
Mixu i valet och kvalet. Chefstränare, fotboll Bild: EPA mixu paatelainen

Berat Sadik som i den schweiziska ligan radat upp sju mål på tio matcher finns nu på en reservplats i landslagstränaren Mixu Paatelainens böcker. Det är inget lätt beslut att lämna bort honom från truppen men vems plats skulle han ta, undrar Paatelainen.

Alexander Ring har gjort mål i sina tre senaste uppträdanden i Kaiserslauters led i Tysklands nästhögsta serie. Detsamma gäller Joel Pohjanpalo i Fortuna Düsseldorf och dessutom har Roman Eremenko lyckats i målväg i Ryssland, så målskyttar har vi, menar Paatelainen.

- Finlands landslag håller i dag en sådan nivå att det inte bara är att hoppa in i truppen, säger Paatelainen. Det är ett positivt problem att vi har många heta målgörare just nu men Sadik får vänta på sin tur.

Samtidigt konstaterade Paatelainen att målskyttet var det stora problemet i det första EM-kvalmötet mot Färöarna. Speciellt i första halvleken skapade vi mycket utan att få utdelning.

- Grekland kommer givetvis att bli en ännu svårare motståndare. Rumänien överrumplade grekerna med en mycket defensiv taktik och lyckades sedan göra ett mål på straffspark som kom efter en kontring. Det skall bli intressant att se vilken taktik de normalt så defensiva grekerna väljer mot Finland, funderar Mixu. Vi måste vara beredda på allt.

Så pass mycket var Paatelainen beredd att avslöja om det finländska upplägget mot Grekland att Roman Eremenkos uppgift fortsättningsvis kommer att vara att dirigera anfallet i en rätt så fri men offensiv roll på mittfältet.

- Roman är ytterst viktig som stöd för anfallet. Förutom att han kan komma med de målgivande passningarna så är han ju själv målfarlig. Alla minns kanonen mot Färöarna.

Paatelainen hoppas verkligen att Malmös Markus Halsti kan spela om en dryg vecka.

- Skadan ligger i en adduktormuskels fäste i ljumsken. Skadan är redan några veckor gammal och ifall den inte förvärrades under matchen mot Olympiakos i Champions League så ser det ljust ut. Malmo spelar ju ännu innan det är dags för landslagspausen så vi får hålla tummarna.

Finland möter Grekland 11.10 och Rumänien fyra dagar senare på Olympiastadion.

- De matcherna kommer att bli helt annorlunda än matchen mot Färöarna. Grekland är i toppskiktet i Fifas världsranking och har verkligen skickliga spelare. Deras chefstränare Claudio Ranieris sätt att matcha laget är ännu ett litet mysterium men han kan välja att spela offensivt eller defensivt med sitt material. Rumänien visade ju sin klass när man besegrade Grekland.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport