Hoppa till huvudinnehåll

Axel vann MGP 2014!

Årets vinnare i MGP-finalen blev 14-årige Axel Björkholm från Kvevlax med låten Ta min hand. Axel var först ute på scenen av tio finalister och var även juryns favorit.

Låten handlar om jobbiga saker som kan bli bättre om man gör dem tillsammans.

- Orden är väldigt viktiga i en låt, anser Axel.

Axel drömmer om att bli artist och till hobbyerna hör att sjunga och spela gitarr men också datorspel och att vara ute finns på listan. Till sina idoler räknar han Bruno Mars, Gavin Degraw och Ole Börud.

Det var svårt att få en kommentar av Axel som var fullt upptagen med att fira med sina MGP-kompisar.

- Just nu har jag inga ord för hur det känns, sade han.

Men segern kom som en stor överraskning för honom och även fast lyckan var stor så känner han även lite vemod över att hela MGP upplevelsen är över.

Tajt i finalen

På andra plats i årets MGP kom 11-åriga Alva Vik från Överesse med låten ”Lära känna dig igen”, Skillnaden till Axel var i antalet röster hårfin och finalen kunde också ha slutat annorlunda.

På tredje plats kom 9-åriga Mya Höglund från Kyrkslätt med låten ”Vilken väg ska jag gå”. På fjärde plats kom 14-åriga Felicia Wasström från Tenala med låten ”Sommar” och på femte plats kom 12-åriga Alfred Böling från Tölby i Korsholm med låten ”Jag saknar dig”.

MGP ordnades nu för åttonde gången. Första gången ordnades tävlingen 2007 och då vann bandet Sister Twister.

Finalisterna i MGP stod själv för text och musik till sina låtar. Genom att skicka in sina bidrag kunde barn i åldern 8-15 år ta del i MGP.

De 90 bidragen gicks igenom av två separata juryer som valde de tio bidrag som kom vidare till final.

MGP är ett samarbete mellan Svenska Yle och Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU.

Artistprofiler i juryn

Vinnaren i den direktsända finalen i Yle Fem valdes med telefon- och juryröster. Telefon- och smsrösterna stod för hälften av rösterna och juryns röster för den andra hälften av det totala antalet röster.

Juryn bestod i år av artisterna Kristian ”Krippe” Westerling från Satin Sircus, Clarissa samt metallväktaren, punk- och Chock Rock-artisten Lasse Grönroos från Svenska Yle.

Glädjen är stor för alla som medverkar i MGP, vänskap skapas och musiken för ungdomarna samman.

Det som började som ett blygt möte i Böle i juni förvandlades sakta under ett förberedande läger där barnen fick coachning i musik och sång och då finalisterna träffades på nytt inför MGP-finalen var stämningen allt annan än blyg.

En viss vardagstomhet ligger över den nu tomma studion, men vill du återuppleva kvällen genom att lyssna på bidragen, läsa intervjuer med deltagarna eller dansa till musikvideon Sluta Tramsa Börja Dansa - gå då till svenska.yle.fi/mgp.

Sändningen går att se i repris på arenan.yle.fi och på Yle Fem söndagen den 5.10 klockan 12.25.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje