Hoppa till huvudinnehåll

Familj hölls instängd i ebolalägenhet

Mannens anhöriga hölls i karantän i flera dagar.
Mannens anhöriga hölls i karantän flera dagar i lägenheten där han hade vistats. Nu har lägenheten sanerats. Mannens anhöriga hölls i karantän i flera dagar. karantän

De anhöriga till den ebolasmittade mannen som vårdas i Texas har nu evakuerats från lägenheten där mannen har vistats. Sammanlagt hålls tio människor nu isolerade, och ytterligare 40 under uppsikt.

Tio personer räknas till en så kallad "högriskgrupp" som kan ha smittats av ebola. De har alla kommit i nära kontakt med den man som nu vårdas på sjukhus för ebola. Mannen har smittats med sjukdomen i Liberia, och fört den med sig till USA.

Bland de tio som räknas till högriskgruppen finns fyra personer som tillhör den insjuknade mannens anhöriga; hans flickvän, hennes trettonårige son och hennes två syskonsöner. De hölls i karantän i lägenheten där mannen hade vistats i flera dagar. I lägenheten fanns ebolapatientens svettiga lakan och handdukar som han hade använt.

Lägenheten bevakades av beväpnade vakter som hindrade dem från att lämna den. Inga hotell ville ge familjen rum, och myndigheterna hade ingen lösning att erbjuda.

- Ingen vill ta emot familjen, sa Sana Syed, som är taleskvinna för Dallas.

Myndigheterna bad om ursäkt

Slutligen bestämde sig en privatperson för ett erbjuda en lägenhet, och familjen kunde evakueras. Experter har nu sanerat familjens lägenhet och fört bort alla textilier som kan vara kontaminerade.

Myndigheterna har fått kritik för att de inte arrangerade så familjen kunde evakueras tidigare. Domaren Clay Jenkins, som är Dallas högsta administrativa tjänsteman, bad personligen familjen om ursäkt för att de hölls i den kontaminerade lägenheten så länge.

- Jag vill att den här familjen behandlas så som jag skulle vilja att min egen familj behandlas, sa Jenkins.

Samtidigt får sjukhuset där mannen nu vårdas kritik för att personalen inte genast insåg att han kunde bära på ebola. Mannen ska ha uppsökt sjukhuset redan för en dryg vecka sedan med smärtor i magen och hög feber.

Mannens flickvän säger till CNN att sjukhuspersonalen i två repriser informerades om att mannen nyligen hade varit i västra Afrika. Han skickades ändå hem med antibiotika.

Sammanlagt 50 övervakas

Utöver de tio som hålls i karantän övervakas ytterligare 40 personer som kan ha utsatts för smittan. Vårdpersonal kommer att besöka dem dagligen under de kommande tre veckorna och mäta febern och kontrollera om de visar några symptom på ebola.

Än så länge har ingen av de 50 personerna visat några symptom på ebola. Inkubationstiden för sjukdomen kan ändå vara upp till tre veckor. Tidigare befarade myndigheterna att hundra människor kunde ha utsatts för smittan.

Det är oklart vilka de övriga sex personerna i högriskgruppen är.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes