Hoppa till huvudinnehåll

Fryser konflikten i östra Ukraina?

Ukrainska soldater
Ukrainska soldater Ukrainska soldater Bild: Kerstin Kronvall/Yle ukrainska soldater i kryvyi rog

De människor som bor i östra Ukraina är säkert enbart lättade nu när vapenvilan ser ut att bli någotsånär stabil. Efter veckor av häftig beskjutning från både ryska och ukrainska vapen är de som bor i området i stort behov av att återgå till vardagen och bygga upp sina hem inför vintern. Flera hundra tusen har också flytt området.

Det är fortfarande helt oklart hur situationen kommer att förändras. Kiev-regimen har talat om en buffertzon därifrån tunga vapen ska dras bort. Däremot verkar ingen veta hur städerna Luhansk och Donetsk med omgivningar ska styras politiskt i framtiden.

Även om konflikten fortfarande är rödglödgande het finns det sådant som tyder på att det här kan bli en ny såkallad frusen konflikt. Alltså ett område vars politiska och juridiska tillhörighet blir oklar för år framöver. Men för att konflikten ska kunna kallas frusen måste läget först bli mindre eldfängt.

Just nu är det minst lika sannolikt att kriget i Ukraina fortsätter som att konflikten fryser.

Ryssland håller greppet

Bland forskare finns det nu sådana som anser att Ryssland har ett intresse av att konflikten inte blir löst i en handvändning. Då hänvisar man till hur Ryssland kan påverka det som händer i andra delar av det forna Sovjetunionen där man har frusna konflikter.

Sinikukka Saari, som är äldre forskare på Utrikespolitiska institutet, skriver i en artikel för tidskriften Maanpuolustus om hur Ryssland lyckas bevara sitt inflytande genom att stöda ryskspråkiga minoriteter på områden med frusna konflikter. Hon skriver också om hur Ryssland i vissa fall har skapat ryska minoriteter där sådana inte har funnits, bland annat genom att bevilja ryska pass till invånare utomlands.

Saari konstaterar att de långvariga frusna konflikterna blir dyra för Ryssland men att invånarna verkar godkänna de här utgifterna. Många vill se Ryssland som en stormakt som har en särskild roll när det gäller att svara för säkerheten och försvara sina egna intressen inom det tidigare Sovjetområdet.

Judy Dempsey på Carnegie-institutet skriver att en buffertzon i östra Ukraina kommer att få vida politiska konsekvenser. Hon anser att Ryssland genom att frysa konflikten kan hålla greppet om Ukraina och förhindra att landet genomför reformer.

Ryssland förnekar

Från officiellt ryskt håll uppger man att landet inte vill se en frusen konflikt i östra Ukraina.

När strider inte avgörs - de frusna konflikternas logik

  • Sursiks hejarklack vid Stafettkarnevalen blev diskvalificerad

    Knuffande och bråk vid stadionporten.

    Det har aldrig hänt förut i stafettkarnevalens historia att en hejarklack har blivit diskvalificerad. Sursiks hejarklack blev den första men det finns en del frågetecken kring det skedda. Den incident som ledde till diskvalificeringen skedde redan klockan sju på lördagmorgon men det var först vid 17-tiden som arrangörskommittén gav beskedet om diskvalificeringen. I Sursiklägret var man inte medveten om att nånting var på gång utan körde för fullt med programmet på läktaren hela dagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes