Hoppa till huvudinnehåll

IS har halshuggit ytterligare en britt

Alan Henning, gisslan
Alan Henning, gisslan Bild: FOREIGN AND COMMONWEALTH OFFICE / AFP / Lehtikuva halshuggning

Storbritannien bekräftar att den radikala jihadistorganisationen IS har tagit livet av ytterligare en brittisk medborgare.

Sent på fredagen publicerade Islamska staten en video som visar halshuggningen av den brittiske biståndsarbetaren Alan Henning. Storbritanniens premiärminister David Cameron säger att mordet var ohyggligt brutalt och han lovar att de skyldiga kommer att ställas till svars.

Halshuggningen visar hur råa och avskyvärda de här terroristerna är, sade Cameron i ett pressmeddelande.


FN:s säkerhetsråd har också fördömt IS verksamhet.

Alan Henning var 47 år gammal och kom från Manchester, och är taxichaufför till yrket. Enligt nyhetsbyrån AFP kidnappades han för tio månader sedan. Henning hade frivilligt anmält sig för att köra i en biståndskonvoj med hjälp till Syrién.

Bilden uppges vara från videon som visar David Haines innan han dödas av IS.
I september halshöggs britten David Haines Bilden uppges vara från videon som visar David Haines innan han dödas av IS. Bild: EPA haines

IS hade tidigare halshuggit de amerikanska reportrarna James Foley och Steven Sotloff samt den brittiske biståndsarbetaren David Haines.

Också USA har fördömt dådet. Vi står sida vid sida med våra brittiska vänner och vi kommer att samarbeta för att skipa rättvisa för morden av Alan Henning, Jim Foley, Steven Sotloff och David Haines.

Tillsammans med en bred koalition av allierade kommer vi att fortsätta att agera resolut för att försvaga och slutligen förstöra IS, sade president Obama i ett pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes