Hoppa till huvudinnehåll

Kallt och vått: Offpistäventyret

Tom Nylund tar sig till Pyhä för att testa att åka offpist för första gången och åker in i skogen.
Tom Nylund tar sig till Pyhä för att testa att åka offpist för första gången och åker in i skogen. Tom Nylund tar sig till Pyhä för att testa att åka offpist för första gången och åker in i skogen. Bild: Five Corners Production offpist

Jag är en storkonsument av skid- och snowboardfilmer. Folk som gör dem kan sin sak. Åkarna dammar på i puder för kung och fosterland, musiken är medryckande och kameramännen får allt att se bra ut. Vem skulle inte vilja kunna åka så? Jag har åkt skidor länge, mest i pistar och gärna hårt och snyggt. Det var dags att utvidga min repertoar, skriver Tom Nylund om sina offpistvisdomar.

Pyhä är känt som ett av Finlands bästa ställen för offpist. Ett perfekt ställe för mig att inleda min karriär som pudersnöhjälte. Offpiståkning kräver mer kunskap om omgivningen än man kanske skulle kunna tro.

Location, location, location: Du måste studera kartor länge och grundligt. Vart skall du? Hurdana höjdkurvor väntar du dig? Var skall du ta dig upp? Var hamnar du efter åket? Hur hittar du till afterski-krogen? Läs alltså kartan, kom ihåg din rutt och glöm inte kartan hemma!

Skidorna: Breda, men inte vattenskidor. Du kommer att att vandra uppför största delen av tiden så se till att de är lätta och har randonnée-bindningar samt bra stighudar. Silvertejp är bra att ha om stighudarna inte vill hållas på plats.

Snön: Det kan man skriva ett helt kapitel om. Du vill ha tillräckligt med snö för att inte stöta på sten men du vill inte vara med om en lavin. Det lönar sig alltså att följa med väder och vind samt att vara mycket försiktig. Snösäkerhet är ett ämne du kan studera tills du dör, så där har du en hobby för livet.

Lavinutrustning: Det var spännande att lära sig använda dem i praktiken. Du behöver en spade, en sond och en lavinsändare. Öva i god tid så du är riktigt säker på hur sakerna fungerar.

Dryck: Det är förvånansvärt svettigt att ta sig upp för ett berg med skidor, i djup snö, så förbered dig med mycket vatten.


Om själva åkandet: Visst ser det lätt ut men sanningen är den att offpiståking är ett ljusår ifrån vanlig piståkning. I en pist glider du bara iväg och får upp farten snabbt. Offpiststarten är mycket svårare. För det första är dina skidor djupt under snön vilket betyder att de sitter fast. När du väl har fått upp skidorna till snöytan måste du sedan snabbt upp i hastighet innan de sjunker ner igen. Det är lite som att starta med en motorbåt som du vill få upp i plan.

Då dina skidor äntligen planar och du känner dig som en gud, inser du att någon har planterat ett träd rakt i den riktning du är på väg. Vändningarna kräver en del planering i förväg. Först av allt är det svårt att göra snabba vändningar, sedan skall du också ha en viss aning om vart du siktar efter vändningen.

Själva känslan av pudersnö är underbar. Du flyter viktlöst framåt och gungar lite medan skidorna sköter åkandet. Samtidigt lever du med en rädsla för att smälla på sten närsomhelst. En stenstötning är verkligen obehaglig. Stackars skidor! De är oskyldiga till ditt misstag men de får ta smällen för det. Ditt sköna flyt avbryts tvärt av en kraftig smäll i fotsulorna följd av en frän lukt av sten om din stålkant tar i. Inte så trevligt.

För att bli bekväm i ditt element bör du spendera möjligast mycket tid på skidor i djup snö i gott sällskap. Det finns plats i Lappland. Dags att flytta?