Hoppa till huvudinnehåll

Mamma med donerad livmoder

Världens första baby vars mamma har fått en ny livmoder via organdonation.
Världens första baby vars mamma har fått en ny livmoder via organdonation. Bild: EPA/HO MANDATORY CREDIT: THE LANCET HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES nyfödd,spädbarn,babyer,nyfödda

En svensk kvinna har som den första kvinnan i världen fött barn efter att ha fått en ny livmoder via en organdonation.

I ett banbrytande forskningsprojekt vid Göteborgs universitet har sju kvinnor genomgått provrörsbefruktning efter att ha fått en livmodertransplantation. Från första början var det nio kvinnor som var med i försöket, men två av kvinnorna drabbades av medicinska komplikationer och läkarna var tvungna att ta bort den nya livmodern.

Åtminstone en av kvinnorna blev gravid ganska snabbt. Under graviditeten följde läkarna extra noga med hur blodtillförseln till och från livmodern fungerade, men inga avvikelser noterades, vare sig hos mamman eller barnet.

Kirurgen Mats Brännstrom, tredje från vänster med sitt team vid en presskonferens den 18 september 2012 efter en lyckad livmodertransplantation vid Sahlgrenska Universitetssjukshuset.
Kirurgen Mats Brännstrom, tredje från vänster med sitt team vid en presskonferens efter en lyckad livmodertransplantation hösten 2012 Kirurgen Mats Brännstrom, tredje från vänster med sitt team vid en presskonferens den 18 september 2012 efter en lyckad livmodertransplantation vid Sahlgrenska Universitetssjukshuset. Bild: EPA/ADAM IHSE sahlgrenska

För omkring en månad sedan föddes det första barnet, en frisk och fullt utvecklad pojke. Mamman hade fått sin nya livmoder av en 61-årig kvinna som hon inte var släkt med. I de andra fallen var det ofta kvinnans egen mamma eller en släkting som donerade livmodern.

Förlossningen skedde via kejsarsnitt redan i graviditetsvecka 32, eftersom den blivande mamman fick graviditetsförgiftning.

Målet med det här forskningsprojektet är att kvinnor som föds utan livmoder, eller som blir av med sin livmoder efter en canceroperation, ska få möjlighet att föda egna barn.

Mer om den här forskningen kan man läsa i söndagens nummer av den medicinska tidskriften Lancet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes