Hoppa till huvudinnehåll

Borgåproduktion fick pris på dokumentärfestival

Stillbild från dokumentärserien "Veden saartamat", regisserad av Petteri Saari. Användes i samband med ett pressmeddelande om dokumentärserien.
Den prisbelönta dokumentären har regisserats av Petteri Saario och producerats av hans Borgåbaserade produktionsbolag DocArt. Stillbild från dokumentärserien "Veden saartamat", regisserad av Petteri Saari. Användes i samband med ett pressmeddelande om dokumentärserien. Bild: Pressbild/DocArt veden saartamat

Den film i dokumentärserien ”Omringade av vatten” (”Veden saartamat”) som handlar om Kvarken har utnämnts till den bästa finländska naturdokumentären under den internationella Wildlife Vaasa-filmfestivalen.

Dokumentärserien har regisserats av Petteri Saario och producerats av hans Borgåbaserade produktionsbolag DocArt i samarbete med Yle. Den består av sex delar som handlar om olika skärgårdsmiljöer i Finland.

– Kvarken, ett världsarv som förenar två språk, är en stark upplevelse för besökare året runt. Den är utmanande som livsmiljö, men samtidigt inspirerande, säger regissör Petteri Saario för att beskriva utgångspunkten för den prisbelönta delen i serien.

Dokumentärserien ”Omringade av vatten” visades för första gången i TV1 i november och december i fjol. Den sågs av över fem miljoner tittare. Delen som handlar om Kvarken har redan tidigare fått pris i bland annat Estland.

Wildlife Vaasa, som avslutades i söndags, är Nordens största naturdokumentärfestival. I årets festival deltog filmer från 47 olika länder.