Hoppa till huvudinnehåll

Ebola - snart hos oss?

En kvinna som dött av ebola ska förflyttas i Liberia.
En kvinna som dött av ebola ska förflyttas i Liberia. Bild: EPA/AHMED JALLANZO epaselect

Rädslan för den dödliga ebolasjukdomen ökar i världen. Över 3 400 personer har dött av sjukdomen, men långt fler är smittade. Sjukdomen anses för tillfället vara utom kontroll.

Ebolafebern har slagit värst mot de västafrikanska Liberia, Guinea och Sierra Leone. Också USA har fått sina första fall av sjukdomen. Därmed har också den internationella oron för sjukdomen ökat.

Ebola

  • Epidemin ett internationellt nödläge, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).
  • 7 500 personer har insjuknat, 3 400 personer dött av ebola.
  • Ebolaviruset sprids via blod och andra kroppsvätskor i direktkontakt med den insjuknade, men inte via luften. Också sex med en insjuknad eller konvalescent kan ge smitta.
  • Ingen patenterad medicin finns.
  • Värst drabbade länder Guinea, Liberia och Sierra Leone.
  • Ebola är en flod i Kongo (tidigare Zaire), det område där sjukdomen upptäcktes år 1976.

Europa nästa?

När USA har fått sina första sjukdomsfall ökar också rädslan för att Europa ska drabbas av den dödliga ebolasmittan. Risken ökar också hela tiden.

I synnerhet Frankrike anses vara i riskzonen, eftersom de tre länder där sjukdomen härjar värst i Afrika är fransktalande. Också Storbritannien är utsatt för risk, eftersom Heathrows flygplats är en av de ledande mellanlandningsplatserna för flygtrafiken i världen.

Ebolaviruset
Ebolaviruset Bild: EPA/Frederick A. Murphy ebolaviruset

Tills vidare finns inga restriktioner i den internationella flygtrafiken, men det finns flygbolag som undviker rutter till och från de drabbade länderna.

Finland: Undvik resor i ebolaländerna

Finlands utrikesministerium rekommenderar att man tills vidare undviker allt resande till Liberia och Sierra Leone samt onödigt resande till Guinea.

Ebolaepidemin utgör inte någon betydande smittorisk för dem som reser eller vistas i dessa länder, men spridningen av ebola orsakar en växande press på hälso- och sjukvårdssystemen.

Finländare som rör sig inom området kan därför ha mycket svårt att få adekvat vård för sina övriga hälsoproblem, och utöver det kan det vara problematiskt att ta sig ur landet om man uppvisar symptom, skriver Utrikesministeriet.

Djup oro i Sverige

I Sverige har man haft några fall av misstänkt ebola, som har visat sig vara obefogade.

Svenska experter är djupt oroade över utvecklingen. Vid ett seminarium i Stockholm nyligen jämförde professor Hans Rosling det pågående ebolautbrottet med när mässlingen och smittkopporna kom till Nordamerika på 1500-talet. Rosling talade om en klar felbedömning av allvaret kring ebolafebern.

– Jag har aldrig någonsin varit med om att jag är mer orolig för en akut händelse i världen än vad som skildras i medierna. Men det här är synnerligen allvarligt, sade Rosling enligt en rapport i svenska Läkartidningen.

Stopp för fotbollen

Rädslan för att smittas av ebola är stor bland invånarna i Västafrika. Sjukdomen smittar genom all slags beröring, via blod och kroppsvätskor. Det har drabbat bland annat fotbollen.

De internationella nyhetsbyråerna rapporterar att alla fotbollsmatcher i Liberia är inhiberade eftersom man är rädd för smitta, både bland spelare och publik.

Några matcher i de afrikanska mästerskapen har också inhiberats. I augusti vägrades Sierra Leones landslag inresa till Seychellerna för att spela en match i den afrikanska fotbollscupen.
Många andra afrikanska länder vill också förbjuda inresa för spelare från ebolaländerna.

Pausen i fotbollsspelandet har gett andra möjligheter. En fotbollsstadion i Liberias huvudstad Monrovia har gjorts om till ett gigantiskt mottagningscentrum för ebolapatienter, i samarbete med den internationella fotbollsorganisationen Fifa.

Läs också

Nyligen publicerat - Hälsa