Hoppa till huvudinnehåll

Första ebolasmittan i Europa bekräftades

En sjuksköterska som vårdat en patient med ebolavirus på ett sjukhus i Madrid uppgavs ha smittats av ebola den 6 oktober 2014.
En sjuksköterska som vårdat en patient med ebolavirus på ett sjukhus i Madrid uppgavs ha smittats av ebola den 6 oktober 2014. Bild: Victor Lerena / EPA ebolasmitta

En sjuksköterska som vårdat en patient med ebolavirus har smittats i Spanien, uppger landets hälsovårdsmyndigheter.

Kvinnan arbetade vid ett sjukhus i Madrid, dit en spansk präst som smittats fördes i september.

Myndigheterna uppger att sjuksköterskans ebolasmitta bekräftades genom två skilda prover. Det är den första ebolasmittan som någon fått i Europa.

Spaniens hälsovårdsminister säger att myndigheterna nu utreder smittokällan.

Norsk hjälparbetare smittad i Sierra Leone

En norsk hjälparbetare i Sierra Leone har smittats av ebolafebern. Det uppger den internationella organisationen Läkare utan gränser.

Sierra Leone är ett av de värst drabbade västafrikanska länder där den dödliga blödarfebern härjar. Mer än 7 000 människor har insjuknat i sjukdomen.

Organisationen Läkare utan gränser har över 3 000 hjälparbetare i regionen och trots stränga säkerhetsåtgärder har ett tiotal av organisationens hjälparbetare drabbats av ebola.

Den norska medarbetaren isolerades igår på sin arbeteplats i Sierra Leone efter febersymptom och hon ska nu transporteras hem till Norge för att få vård i isolering i Oslo.

Ungefär 3 500 personer i Västafrika har dött i vad som beskrivits som den värsta ebolaepidemin i världshistorien.

Artikeln har uppdaterats klockan 22:00.

Läs också:
Ebola - snart hos oss?
"Medierna sprider ebolapanik i USA"

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes