Hoppa till huvudinnehåll

Framtidstro i svår bransch

Lilian Eriksson och Andre Suni tittar på när tvåårige Victor hjälper till i fähuset.
Lilian Vesterlund och André Suni tittar på när tvåårige Victor hjälper till i fähuset. Hela familjen gillar att vara med djuren i ladugården. Lilian Eriksson och Andre Suni tittar på när tvåårige Victor hjälper till i fähuset. Bild: Axel Åhman mjölkbonde

Lönsamheten i jordbruket sjunker och rekordmånga gårdar kommer att försvinna inom de närmaste åren. Sofia Eriksson är en av dem som går mot strömmen, hon har valt att satsa på bondelivet och har tagit över föräldrarnas gård.

Korna råmar, fläkten dånar och tvåårige Victor hojtar till när en kalv nyfiket slickar honom på armen. Pappa André håller ett öga på den lilla pojken medans Victors mamma Sofia Eriksson kör ut foder till korna. En bit bort ha Sofias mamma Lilian börjat med kvällens mjölkning. Det är fullt av liv och rörelse på Erikssons mjölkgård i Oravais. För två år sedan gjorde de ett generationsskifte och 23-åriga Sofia tog över gården, ett beslut som inte kom helt utan tvivel, men i slutändan ändå var lätt.


– Jag är ju född bonde kan man säga, mina föräldrar har ju haft bondgård och jag har alltid varit med och skött om djuren, säger Sofia Eriksson.

Drömmer om ett nytt fähus

23 år och mjölkbonde. Sofia Eriksson älskar det lantliga livet men hoppas på att mjölkpriserna går upp och att folk börjar köpa mer inhemskt.
Sofia Eriksson jobbar på med framtidstro trots dåliga tider. 23 år och mjölkbonde. Sofia Eriksson älskar det lantliga livet men hoppas på att mjölkpriserna går upp och att folk börjar köpa mer inhemskt. Bild: Axel Åhman mjölkbonde

På Erikssons gård finns 80 djur, mjölkkor, kvigor, kalvar och några tjurar. Fähuset är från början av 90-talet, men varje dag när Sofia går omkring i det drömmer hon om ett nytt stort och fräscht fähus med plats för fler kor.

– Stora ljusa öppna ytor, mjölkrobot och frigående kor vore en dröm. Vi har redan tagit det första steget och varit ute och tittat på andra gårdar. Men det är en stor investering och innan man satsar skulle man ju helst se att lönsamheten skulle bli bättre.

Ett yrke som kräver passion

Med dagens mjölkpriser och hårda tider för bönderna krävs det en stark passion för yrket. Under de närmaste åren kommer 10 000 bönder att sluta visar en gallup som gjorts av Jord- och skogsbruksministeriet. Efter generationsskiftet är Sofias mamma Lilian Vesterlund anställd på gården och jobbar tillsammans med dottern varje dag. Hon tittar upp en stund från mjölkningen för att säga:

– Att vara bonde är inte ett yrke, det är en livsstil.

Varje morgon klockan sex ska korna ha mat, sen igen på klockan fem på kvällen, ingen skillnad om det är jul eller födelsedag. Det kan bli tröttsamt, men kärleken till djuren väger upp mödorna.

– Det bästa med att vara i fähuset är alla djur man umgås med dagligen, att se dem växa upp från det att de föds tills de är produktionsdjur.

Varje sänkning känns

Stöden behövs verkligen, varje cent. De går faktiskt till korna och till jordbruket.

Prisutvecklingen har länge pekat neråt och den senaste sänkningen på sex cent har inte varit lätt.

– På grund av den senaste sänkningen får jag 900 euro mindre varje månad. Sex cent låter inte mycket, men när man slår ut det över alla liter som produceras gör det stor skillnad, säger Sofia Eriksson.

EU-stöden är livsviktiga för det finländska jordbruket, men Eriksson upplever att många inte förstår hur någon kan behöva sådana summor och att de tror att bönderna lever upp pengarna.

– Stöden behövs verkligen, varje cent. De går faktiskt till korna och till jordbruket.

Tvivel och framtidstro

Sofia Eriksson är övertygad om att det är bonde hon vill vara, men tvivel finns givetvis när tiderna är hårda.

– Det är klart att jag tvekar ofta, speciellt när det står i tidningarna att mjölkpriserna ska gå ner och att inhemska produkter inte går åt. Men jag har alltid en framtidstro.

Sofia Eriksson trivs med den lantliga idyllen trots att det inte alltid är en dans på rosor. Hon hoppas att trenden med nedlagda gårdar skulle vända och att fler unga och fler tjejer skulle våga satsa på jordbruket.

– Bonden behövs, varje dag, så är det bara.