Hoppa till huvudinnehåll

Han utgår från barnens tankevärld

Arkitekt Anders Höglund
Arkitekt Anders Höglund. Arkitekt Anders Höglund Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik anders höglund

Vad är det som styr när en arkitekt ska planera ett daghem? Arkitekten Anders Höglund har planerat Trollebo Daghem i Närpes. Bygget är ungefär halvvägs och nu börjar också användarna få ett grepp om hur det verkligen kommer att bli.

- Spännande och inspirerande utrymmen för barnen. Jag tror absolut det här kommer att bli jättebra för barnen och personalen. Det är ändamålsenligt men där finns också spänning i det. Det är inte en tråkig fyrkantig låda, säger barnomsorgschefen Ann-Christin Häggblom.

Söker platsens karaktär

- När man planerar en byggnad söker man platsens karaktär. Är man in Närpes är det slätterna. Här finns en väldigt fin utsikt mot det här slättlandskapet. Byggnadskroppen är ställd enbart med tanke på den här utsikten, säger Anders Höglund på Laaja Arkitekter, som har planerat Trollebos nya del.

Ann-Christin Häggblom är förtjust i den mäktiga utsikten, men lika förtjust är hon när det gäller det rum som har denna vackra utsikt. Det kommer att fungera som allaktivitetsrum, eller ungefär som en gymnastiksal.

- Vi eftersträvar att barnen ska röra sig mera hela tiden. Det är en kombination. De tär en härlig utsikt och så är det funktionellt, säger Ann-Christin Häggblom.

Andra finesser som arkitekten Anders Höglund har tänkt ut är att skapa en illusion av att man är utomhus fast man är inomhus.

Det förverkligas genom att den yttre väggens panel, som syns genom ett stort fönster i aulan, kommer att användas också på innerväggarna. Taket målas himmelsblått. Från taket ska hänga akustikskivor formade som moln.

- Då får du den lite skojiga karaktären; en mörk himmelsblå färg i taket och så är det moln som hänger ner och så en yttervägg. Det blir inte bara en tråkig korridor utan något mycket mera.

Plats för vattenlek

Tekniska direktören Edd Grahn förevisar ingången med av- och påklädningsavdelningen som har rundade väggar. Rummet är försett med stora golvsilar, så att barnens galonkläder och gummistövlar ska kunna spolas av efter utelekarna.

I det kaklade utrymmet kommer de också att kunna leka vattenlekar.

- Vi kommer att ha en större vattenbalja där barnen får leka med båtar och sådant, säger daghemsledare Annika Eklund.

Då man planerar ett hus är det viktigt att man tar hänsyn till dem som ska använda det, konstaterar arkitekten Anders Höglund.

Gick in i barnens tankevärld

- Som arkitekt för söker man alltid ställa in sig i brukarnas kläder. I det här fallet är det både personalen och barnen. Alla har vi ju varit barn nån gång så man måste ha en barnslighet kvar.

- För barnen är allt så otroligt sinnligt, man rör vid allt och det handlar om att hitta ytor färger former som attraherar barn. Att iklä sig en treårings eller femårings tankevärld och upptäcktsglädje har varit ett tema i hela planeringen, säger Höglund.

I januari beräknas Trollebo daghem i Närpes vara klart att ta emot närmare 70 upptäcktsglada barn.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten